Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine Deň tridsiaty deviaty (3. apríl 2022)

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

KYJEV - Miesto stretnutia ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským bude s najväčšou pravdepodobnosťou Turecko. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na ukrajinský Interfax.

  • V Buči našli dva masové hroby.
  • Ruský útok na nemocnicu si vyžiadal jednu obeť, tvrdí miestny činiteľ.
  • V Kyjevskej oblasti sa našlo 410 mŕtvych civilistov, tvrdí prokuratúra.
  • V Mariupole bol zabitý litovský filmový režisér Mantas Kvedaravičius.

Naživo z Ukrajiny

Zničený a zbombardovaný Irpin neďaleko Kyjeva: Na uliciach ležia mŕtvi civilisti, ktorí sa stali obeťami ruského ostreľovania

Zničený a zbombardovaný Irpin neďaleko Kyjeva: Na uliciach ležia mŕtvi civilisti, ktorí sa stali obeťami ruského ostreľovania (Zdroj: profimedia.sk)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí

21:55 Výbuch ohlásili v Ternopile, regionálnom hlavnom meste na západe Ukrajiny.

21:45 Najmenej jeden človek zahynul a traja utrpeli zranenia pri útoku ruských vojakov na nemocnicu v meste  Rubižne na východe Ukrajiny, povedal v nedeľu gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP. "Nepriateľská strela zasiahla nemocnicu v meste Rubižne. Aktuálne sa objasňujú informácie o obetiach," uviedol Hajdaj prostredníctvom aplikácie Telegram. Gubernátor zároveň zdieľal fotku, ktorá podľa neho zachytáva prebiehajúcu pátraciu akciu v troskách budovy.

21:25 Takto vyzerá diaľnica Kyjev-Žytomyr 25-30 kilometrov od hlavného mesta Ukrajiny.

21:05 Ukrajinského novinára uniesli v okupovanej Novej Kachovke v Chersonskej oblasti. Oleksandr Gunko je šéfredaktorom novín Nova Kakhovka City, ktoré dostali od ruských okupantov návrh na „správne spravodajstvo“.

20:40 Jedna osoba prišlo o život a 14 utrpelo zranenia pri útoku na juhoukrajinské mesto Mykolajiv. Oznámil to v nedeľu gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim v aplikácii Telegram. TASR prevzala správu z agentúry AFP. Po ostreľovaní mesta bolo do nemocnice prevezených 14 osôb, priblížil Kim s tým, že medzi zranenými bola aj osoba vo veku 15 rokov, ktorá utŕžila "stredne ťažké" zranenia a podstúpi operáciu. "Jedna osoba zomrela, nebolo možné ju zachrániť," uviedol gubernátor. Dodal, že v meste Očakiv ležiacom na pobreží Čierneho mora sú takisto mŕtvi a zranení.

Zničené trosky administratívnej budovy v meste Mykolajiv
Zobraziť galériu (8)
Zničené trosky administratívnej budovy v meste Mykolajiv  (Zdroj: Twitter/NEXTA)

20:15 Pri ostreľovaní v Charkove bolo zranených 23 ľudí. K útoku došlo 3. apríla večer v mestskej časti Slobidskij, informoval guvernér Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Medzi obeťami sú deti a niektoré sú v „mimoriadne vážnych podmienkach“.

19:55 Nemecký kancelár Olaf Scholz avizoval v nedeľu prijatie nových sankcií voči Rusku. Ide o reakciu na "vojnové zločiny" páchané ruskými vojakmi v ukrajinskom meste Buča. TASR prevzala správu z agentúr AFP a DPA. "Vraždenie civilistov je vojnový zločin. Tieto zločiny páchané ruskými ozbrojenými silami musíme neúprosne vyšetriť," zdôraznil Scholz. "V nasledujúcich dňoch rozhodneme v kruhu našich spojencov o ďalších opatreniach," povedal s tým, že ruský prezident Vladimir Putin a jeho podporovatelia pocítia dôsledky.

19:35 Ukrajinskí vojaci a záchranári objavili telesné pozostatky celkovo 410 civilistov v častiach Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa nedávno stiahli ruské jednotky,   oznámila v nedeľu ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP. Forenzní odborníci už obhliadli 140 zo 410 "mŕtvych tiel civilistov, ktoré boli evakuované z oslobodených teritórií v Kyjevskej oblasti," vyhlásila Venediktovová.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Rodrigo Abd)

19:15 Počas vojny na Ukrajine bolo zničených 13 % všetkých ciest – 23 000 km zo 170 000. Zničených bolo aj 273 mostov a nadjazdov. Škody na cestnej infraštruktúre krajiny sa odhadujú na približne 30 miliárd dolárov, uviedol predstaviteľ Ukravtodor Andrej Ivko.

18:55 Starosta oslobodeného mesta Irpinu, "Budeme tvrdo bojovať s lupičmi, spustíme paľbu, ak budú klásť odpor." Oleksander Markushyn novinárom 3. apríla povedal, že v Irpine, ktorý bol oslobodený od ruských okupantov 28. marca, došlo k mnohým prípadom rabovania. Informuje o tom portál Nexta.

18:35 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu deklarovalo, že jeho jednotky nezabili civilistov v ukrajinskom meste Buča. Informovala o tom agentúra AFP. Ruské ministerstvo obrany označilo tieto fotografie a videá za ďalšiu provokáciu a "ďalšie predstavenie pripravené kyjevským režimom pre západné médiá", píše AFP. 

18:05 Následky ostreľovania v Nikolajeve.

Viac o téme: VojaciRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymir ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu