Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Sedmohradsku zlikvidovali vyplnené volebné lístky zahraničných Maďarov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUSAPEŠŤ - Pri meste Tirgu Mureš v rumunskom Sedmohradsku, kde žije maďarská menšina, našli v stredu vyhodené a čiastočne spálené vyplnené volebné lístky. Zahraniční Maďari v nedeľňajších maďarských parlamentných voľbách môžu hlasovať prostredníctvom listov. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na štvrtkové správy viacerých maďarských médií.

Podľa spravodajského servera telex.hu hlasovacie lístky  našli vo vreciach medzi ilegálnym stavebným odpadom na prázdnom pozemku pri ceste medzi Tirgu Mureš a obcou Jedd. O náleze informoval miestny obyvateľ, ktorý poskytol sedmohradským regionálnym médiám aj fotografie, na ktorých vidieť, že ide o vyplnené volebné lístky, na ktorých boli označené opozičné maďarské strany. 

Médiá oznámili nález polícii

Médiá oznámili nález polícii, ktorá hlasovacie lístky pozbierala ako dôkazový materiál. Podľa telex.hu nie je zatiaľ známe, o koľko hlasovacích lístkov ide a koľko ich mohlo byť spálených. Občania Maďarska žijúci v zahraničí, ktorí sa do 9. marca zaregistrovali, majú možnosť zúčastniť sa na maďarských parlamentných voľbách 2022 konaných 3. apríla prostredníctvom listov. Kandidát opozičného zoskupenia V jednote za Maďarsko Péter Márki-Zay v tejto súvislosti na Facebooku uviedol, že je zrejmé, že ide o podvod vládnej strany Fidesz, ktorá sa obáva porážky aj v Sedmohradsku. Opozičný líder vyzval k okamžitému zlikvidovaniu všetkých hlasovacích lístkov zahraničných Maďarov.

Vládna strana Fidesz na Facebooku uviedla, že snahou ľavicovej opozície je dosiahnuť likvidáciu volebných hlasov zahraničných Maďarov. "Tak, ako v roku 2006 založili požiar v sídle verejnoprávnej televízie, teraz v Sedmohradsku pálili volebné lístky," píše sa vo vyjadrení Fideszu. Ľudskoprávna organizácia Spoločnosť za práva slobody (TASZ) v súvislosti s vyhodenými hlasovacími lístkami pri Tirgu Mureši konštatovala, že zrejme ide o doposiaľ najvážnejšie zneužitie súvisiace s parlamentnými voľbami v Maďarsku. TASZ podalo žalobu pre podozrenie z trestného činu voči volebnému poriadku. "Fotografie zverejnené v médiách potvrdzujú, že v Sedmohradsku jednoducho zlikvidovali časť voličských hlasov odovzdaných v prospech opozícii," zdôrazňuje sa vo vyhlásení TASZ.

Viac o téme: MaďariSedmohradskoVolebné listky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu