Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Šokujúce odhalenie šéfa spravodajskej služby: Ruskí vojaci neplnia rozkazy a ničia svoje vybavenie

Ruskí vojaci na Ukrajine Zobraziť galériu (2)
Ruskí vojaci na Ukrajine (Zdroj: Profimedia)

CANBERRA - Niektorí ruskí vojaci na Ukrajine odmietajú poslúchnuť rozkazy a zámerne ničia vlastné vybavenie, uviedol riaditeľ britskej spravodajskej služby GCHQ Jeremy Fleming. Rusi podľa neho dokonca omylom zostrelili vlastné lietadlo, sú celkovo veľmi zle vybavení a majú nízku morálku. O Flemingovom prejave v austrálskej Canberre dnes informovala agentúra Reuters.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pred piatimi týždňami už zomreli tisíce ľudí, intenzívne boje v krajine naďalej pokračujú. Z Ukrajiny v obavách o život utiekli viac ako štyri milióny ľudí, ďalšie milióny ich opustili svoje domy, ale zostávajú na Ukrajine. Ruský prezident Vladimir Putin "veľmi zle odhadol" priebeh a dôsledky invázie na Ukrajinu, uviedol Fleming. "Je zjavné, že podcenil odpor Ukrajincov. Podcenil aj silu koalície, ktorú jeho činy stmelili. Podcenil ekonomické dôsledky sankčného režimu a precenil schopnosti svojej armády zaistiť rýchle víťazstvo," dodal šéf GCHQ. 

Satelitné snímky ukazujú reálne hrôzy z obliehaného mesta Mariupoľ (archívne video)

Satelitné snímky ukazujú reálne hrôzy z obliehaného mesta Mariupoľ, uviazlo tam vyše 160-tisíc ľudí (Zdroj: profimedia.sk)

Hoci sa Putinovi poradcovia obávajú povedať vládcovi Kremľa pravdu, "režimu už teraz musí byť úplne jasný rozsah dopadov týchto chybných rozhodnutí," uviedol aj Fleming. Vedenie ruskej armády opakovane tvrdí, že počas "špeciálnej vojenskej operácie", ako vojnu na Ukrajine nazýva, dosahuje svoje ciele. V utorok Moskva verejne určila za nový cieľ prevzatie Donbasu. 

Ruské kybernetické útoky

Fleming v prejave na austrálskej univerzite varoval, že Rusko útočí na kybernetické ciele a straty vo vlastných radoch dopĺňa žoldnieri. Hoci rozsiahle kybernetické útoky z Ruska sa vopred očakávali, podľa Fleminga to nikdy neboli hlavné ruské zbrane, tými je pozemný boj. Po kritike ruského prezidenta Putina z Flemingových úst zaznela pochvala na adresu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ocenil jeho "informačnú operáciu", ktorá je veľmi účinná v boji proti masívnej ruskej dezinformačnej kampani šíriacej vojnovú propagandu. 

Šokujúce odhalenie šéfa spravodajskej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Britská spravodajská služba GCHQ zhromažďuje komunikáciu z celého sveta s cieľom identifikovať hrozby pre Britániu a zamedziť im. Spolu so spravodajskými službami Spojených štátov, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu tvoria anglofónnu alianciu Five Eyes.

Viac o téme: VojaciRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu