Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prímerie na Ukrajine stačiť nebude: Johnson sankcie voči Rusku tak skoro neuvoľní

Britský premiér Boris Johnson
Britský premiér Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN - Prípadná dohoda o prímerí na Ukrajine nebude stačiť na zrušenie britských sankcií uvalených na Rusko za jeho vojenskú agresiu voči Kyjevu. Uviedol to v utorok prostredníctvom svojho hovorcu britský premiér Boris Johnson, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Premiér povedal, že samotné prímerie nebude dôvodom na to, aby boli zrušené sankcie voči Rusku," povedal hovorca po stretnutí predsedu vlády s kľúčovými členmi jeho kabinetu. Vyjadril sa tak v deň, v Turecku prebehlo ďalšie kolo ukrajinsko-ruských mierových rokovaní.

Podľa Johnsona treba aj naďalej zvyšovať tlak na šéfa Kremľa Vladimira Putina prostredníctvom ďalších ekonomických opatrení a zároveň poskytovať vojenskú pomoc Ukrajine. Zvyšovanie tlaku by malo donútiť Rusko, aby "úplne zmenilo svoj kurz" a ukončilo agresiu voči Ukrajine.

Spolupráca so Západom

Londýn v spolupráci so západnými spojencami zaviedol v posledných týždňoch sankcie voči viac ako 1000 ruským a bieloruským jednotlivcom a firmám.

archívne video:

 

Sankcie voči Rusku začínajú mať zmysel, Rusi musia rozmýšľať, kto nahradí Putina, uviedol premiér Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová v nedeľu uviedla, že Spojené kráľovstvo by mohlo zrušiť svoje sankcie voči Rusku, len ak sa Moskva zaviaže k úplnému prímeriu a stiahnutiu svojich jednotiek z ukrajinského územia. Kremeľ tiež podľa nej bude musieť prisľúbiť, že voči Ukrajine nepodnikne "žiadnu ďalšiu agresiu".

Viac o téme: SankcieRuskoUkrajinaVeľká BritániaBoris Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu