Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Starmer žiada Johnsonovo odstúpenie pre porušenie pravidiel počas lockdownu

Líder britskej opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer
Líder britskej opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer (Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN - Líder britskej opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer v stredu žiadal odstúpenie britského premiéra Borisa Johnsona pre "rozsiahlu trestnú činnosť" v sídle britského premiéra počas lockdownu.

"(Johnson) Dolnej snemovni povedal, že na Downing Street počas lockdownu neboli porušené žiadne pravidlá. Polícia však teraz rozhodla, že tam došlo k rozsiahlej trestnej činnosti," povedal Starmer. Líder labouristov pripomenul, že člen vlády, ktorý vedome zavádzal parlament, by mal odstúpiť. "Prečo je ešte stále tu?" povedal.

Londýnska Metropolitná polícia v predchádzajúcich dňoch oznámila, že udelí prvé pokuty za porušovanie lockdownových pravidiel počas večierkov v sídle britskej vlády na Downing Street číslo 10 v rokoch 2020 a 2021, pripomína BBC. Polícii musí byť podľa Johnsona povolené pokračovať vo vyšetrovaní. Vláda bude zatiaľ "pokračovať vo svojej práci", povedal premiér.

Polícia vyšetruje viacero udalostí

Johnson v stredu na pôde Dolnej snemovne britského parlamentu čelil otázkam poslancov o predmetných večierkoch. Táto kauza je známa ako partygate. Opozičný zákonodarcovia žiadali Johnsonovo odstúpenie, píše BBC. Britská polícia vyšetruje viacero udalostí v rokoch 2020 a 2021, na ktorých malo dôjsť k porušeniu platných pandemických pravidiel. Na šiestich z nich sa vraj zúčastnil aj britský premiér Boris Johnson.

Viac o téme: PorušenieBritániaBoris JohnsonKeir StarmerLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu