Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Veľký návrat ministra Šojgua: Po takmer mesiaci prišiel s vyhlásením, že Ukrajinci prišli o väčšinu jednotiek!

Sergej Šojgu Zobraziť galériu (2)
Sergej Šojgu (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Takmer polovicu mesiaca o ňom nebolo ani chýru, a teraz sa vo veľkom vracia. Reč je o ministrovi obrany Ruska Sergejovi Šojguovi. Toho niektorí dokonca považovali za človeka, ktorý prekonal infarkt po tom, ako ho Vladimir Putin skritizoval za priebeh "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine. Šojgu sa teraz vrátil a médiám povedal to, o koľko jednotiek už prišli Ukrajinci a že vraj podľa jeho slov strácajú bojovú efektivitu.

archívne video

Satelitné snímky ukazujú reálne hrôzy z obliehaného mesta Mariupoľ, uviazlo tam vyše 160-tisíc ľudí (Zdroj: profimedia.sk)

Ruský minister Sergej Šojgu v utorok vyhlásil, že bojový potenciál ukrajinských ozbrojených síl sa výrazne znížil, čo ruským jednotkám umožňuje sústrediť sa na dosiahnutie hlavného cieľa, za ktorý označil "oslobodenie Donbasu" na východe Ukrajiny.

Ak vy dodáte lietadlá, my primerane zareagujeme, pohrozil Šojgu

Podľa spravodajskej televízie Sky News Šojgu zopakoval, že Rusko bude primerane reagovať, ak Severoatlantická aliancia dodá Ukrajine lietadlá a systémy protivzdušnej obrany. Vo vyhlásení, ktoré predniesol na porade s predstaviteľmi svojho rezortu, Šojgu uviedol, že hlavné úlohy prvej etapy vojenskej operácie ruských jednotiek na Ukrajine boli splnené, pričom "ukrajinské ozbrojené sily utrpeli značné škody".

Spresnil, že letectvo a systém protivzdušnej obrany Ukrajiny boli prakticky zničené a "námorné sily prestali existovať". Informoval, že zo 152 lietadiel, ktoré mala Ukrajina  pred začiatkom ruskej operácie, ich bolo zničených 123. Ukrajina prišla aj o 77 zo 149 vrtuľníkov, ako aj o 152 zo 180 systémov protivzdušnej obrany dlhého a stredného doletu.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu.
Zobraziť galériu (2)
Ruský minister obrany Sergej Šojgu.  (Zdroj: Twitter.com/State Duma)

"Značné straty utrpeli všetky formácie pozemných a leteckých útočných vojsk," uviedol minister vo vyhlásení odvysielanom televíziou Rossija 24. Web Sky News pripomenul, že Šojgu, ktorý je považovaný za blízkeho spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina, sa v utorok objavil na verejnosti prvýkrát od 11. marca.

Na niekoľko dní sa po ňom zľahla zem

Jeho neprítomnosť vyvolala dohady, že trpí zdravotnými problémami alebo že utrpel srdcový infarkt. Po dvoch týždňoch špekulácií v súvislosti s jeho zmiznutím z verejnosti napokon ruský rezort obrany v sobotu 26. marca zverejnil videozáznam schôdzky ministra Šojgua s vysokopostavenými predstaviteľmi armády.

Viac o téme: Sergej ŠojguKonflikt na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu