Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

VOJNA na Ukrajine Deň tridsiaty šiesty (31. marec 2022)

Rusi zaútočili aj na budovu červeného kríža Zobraziť galériu (14)
Rusi zaútočili aj na budovu červeného kríža (Zdroj: Facebook/ Ukraine Сrisis Media Center)

KYJEV - Vedúci ruskej vyjednávacej delegácie Vladimir Medinskij, po utorkových rokovaniach v Istanbule povedal, že Moskva podnikne kroky na deeskaláciu konfliktu vrátane obmedzovania vojenskej aktivity v okolí Kyjeva. Boje však pokračujú aj naďalej. Situáciu sledujeme ONLINE.

  • Putin sa izoluje; poradcov mohol dať do domáceho väzenia, uviedol Biden.
  • Od apríla musia zahraniční odberatelia platiť za ruský plyn v rubľoch
  • Ruské sily sa sťahujú z Černobyľa, potvrdila ukrajinská spoločnosť Energoatom
  • Rusko sa snaží zablokovať dve mestá v Doneckej oblasti.

 

Naživo z Ukrajiny

Satelitné snímky ukazujú reálne hrôzy z obliehaného mesta Mariupoľ, uviazlo tam vyše 160-tisíc ľudí

Satelitné snímky ukazujú reálne hrôzy z obliehaného mesta Mariupoľ, uviazlo tam vyše 160-tisíc ľudí (Zdroj: profimedia.sk)

ONLINE

Dnešný online prenos sa skončil.

21:53  Ruskí okupanti násilne presunuli 45 000 obyvateľov obliehaného Mariupolu. Podľa Iryny Vereščukovej boli obyvatelia Mariupolu deportovaní do Rusmi okupovaných častí Doneckej oblasti. Takmer 100 000 ľudí stále potrebuje urgentnú evakuáciu z mesta.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP/Evgeniy Maloletka)

21:35 Rusko sa snaží zablokovať dve mestá v Doneckej oblasti. Rusko začalo premiestňovať svoje jednotky na východnú Ukrajinu, cieľom okupantov je prevziať kontrolu nad oblasťami v Charkovskej, Luhanskej a Doneckej oblasti, ako aj zablokovať mestá Kramatorsk a Sloviansk.

21:25 Británia a jej spojenci sa dohodli na tom, že pošlú Ukrajine viac smrtiacej vojenskej pomoci, aby jej pomohli brániť sa proti ruskej vojenskej invázii, oznámil vo štvrtok britský minister obrany Ben Wallace. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. "Výsledkom dneška je, že na Ukrajinu pošleme viac smrtiacej pomoci. Niekoľko krajín prišlo buď s novými nápadmi, alebo prisľúbili ďalšie financie," uviedol Wallace po stretnutí s 35 medzinárodnými partnermi na druhej Medzinárodnej obrannej darcovskej konferencii pre Ukrajinu (IDDCU).

21:20 Ukrajinské hlavné mesto Kyjev je naďalej vystavené vysokému riziku ruských náletov, povedal vo štvrtok vysoký predstaviteľ amerického ministerstva obrany, ktorého citovala agentúra DPA. Aj keď sa ruská vojenská prítomnosť v okolí Kyjeva znižuje, Moskva naďalej podniká na mesto nálety. Za uplynulých 24 hodín sa počet bojových letov údajne "výrazne zvýšil", tvrdí nemenovaný predstaviteľ. Ruské tvrdenia o deeskalácii označil za "peknú rétoriku", avšak realita je podľa neho taká, že "Kyjev je stále veľmi ohrozený." 

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

20:55 Mierové rozhovory medzi Kyjevom a Moskvou v Istanbule dali "zmysluplný impulz" úsiliu o ukončenie vojny na Ukrajine. Tvrdí to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý vo štvrtok telefonoval s ukrajinským partnerom Volodymyrom Zelenským. Informovali o tom agentúry Anadolu a Reuters. Erdogan počas telefonátu zopakoval Zelenskému svoj návrh na usporiadanie stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Turecku. 

20:36 Americký prezident Joe Biden vo štvrtok uviedol, že šéf Kremľa Vladimir Putin sa zrejme izoluje od svojho okolia a pravdepodobne prepustil niektorých svojich poradcov alebo ich dal dokonca do domáceho väzenia. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Joe Biden
Zobraziť galériu (14)
Joe Biden  (Zdroj: TASR/AP Photo/Patrick Semansky)

20:35 Demoralizovaní ruskí vojaci na Ukrajine odmietajú plniť rozkazy, ničia svoju výzbroj a nešťastnou náhodou zostrelili vlastné lietadlo, oznámil vo štvrtok šéf britskej tajnej služby Jeremy Fleming. Informácie priniesla tlačová agentúra AP. Fleming, ktorý riadi kybernetickú bezpečnostnú špionážnu službu GCHQ, to povedal v príhovore v austrálskom hlavnom meste Canberra. Ruský prezident Vladimir Putin evidentne "mimoriadne nesprávne hodnotil" inváziu, dodal šéf britskej tajnej služby.

20:05 Hrôzostrašné video zničených budov z Mariupolu.

19:40 Britský minister obrany Ben Wallace povedal, že Spojené kráľovstvo pošle na Ukrajinu viac smrtiacich zbraní.

Britský minister obrany Ben Wallace počas tlačovej konferencie po rokovaní s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom v Moskve 11. februára 2022.
Zobraziť galériu (14)
Britský minister obrany Ben Wallace počas tlačovej konferencie po rokovaní s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom v Moskve 11. februára 2022.  (Zdroj: TASR/ AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

19:20 Lotyšskí zákonodarcovi odhlasovali vo štvrtok zákaz verejného vyobrazovania písmena Z, ktoré je podľa nich symbolom používaným na glorifikáciu ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. Podľa lotyšského parlamentu bude tak vyobrazenie tohto písmena s úmyslom obhajovať vojenskú agresiu a vojnové zločiny potrestané pokutou vo výške až 360 eur pre individuálne osoby a 2900 eur pre firmy.

18:50 Ruskí vojaci sa začali vo štvrtok sťahovať z oblasti nefunkčnej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli a smerujú k ukrajinsko-bieloruským hraniciam. Potvrdila to ukrajinská štátna jadrová energetická spoločnosť Energoatom.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

18:47 Ozbrojené sily Ukrajiny zaznamenali stiahnutie viac ako 700 kusov techniky útočníkov z oblasti Kyjev. Navyše Vyšgorod je teraz pod plnou kontrolou Ukrajiny .

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu