Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Západ sa snaží zrušiť Rusko, tvrdí Putin: Absurdné prirovnanie k autorke Harryho Pottera Rowlingovej

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA//AP/Alexei Nikolsky,Sputnik,Kremlin Pool Photo, Joel Ryan/Invision)

MOSKVA - Autorka ságy o kúzelníckom učňovi Harrym Potterovi J. K. Rowlingová sa v piatok ohradila voči slovám ruského prezidenta Vladimíra Putina. Vodca Kremľa vyhlásil, že Západ sa snaží "zrušiť" Rusko a ruskú kultúru kvôli jeho tradičným postojom, rovnako ako sa dištancoval od Rowlingovej kvôli jej názorom na transgenderové osoby. Podľa Rowlingovej nie je Putin najlepším kritikom západných pomerov, vzhľadom na to, že vraždí, trávi a väzní svojich oponentov. Informoval o tom denník The Times.

Putin včera na zhromaždení ruských umelcov odsúdil západnú "kultúru rušenia" (cancel culture), ktorá sa podľa neho teraz snaží zlikvidovať ruský príspevok ku kultúrnemu kánonu. Ako kultúra rušenia sú niekedy označované prípady, keď známi ľudia čelia postihom či útokom po vyjadrení kontroverzných názorov.

Ukrajinské mesto Mariupoľ je po ruskom obliehaní v mimoriadne kritickom stave

Ukrajinské mesto Mariupoľ je po ruskom obliehaní v mimoriadne kritickom stave, svedčia o tom štvrtkové zábery (Zdroj: Profimedia.sk)

"Nedávno zrušili Joanne Rowlingovú. Detská autorka, ktorej knihy vychádzajú po celom svete, upadla do nemilosti priaznivcov takzvaných rodových slobôd len preto, že nevyhovela požiadavkám rodových práv. Dnes sa snažia zrušiť tisícročnú krajinu," povedal Putin počas stretnutia s ruskými laureátmi kultúrnych cien.

"Hovorím o postupujúcej diskriminácii všetkého, čo súvisí s Ruskom, o trende, ktorý sa rozvíja v mnohých západných štátov s plným súhlasom a niekedy aj s podporou západných elít," dodal ruský prezident. 

Rowlingová reagovala

Rowlingová sa k slovám ruského vodcu vyjadrila na Twitteri. "Najlepším kritikom západnej kultúry rušenia asi nebudú tí, ktorí v súčasnosti vraždia civilistov za zločin odporu alebo väznia a trávia svojich kritikov," uviedla autorka. K tweetu pripojila článok o uväznenom opozičnom predákovi Alexejovi Navalnom. Dodala, že stojí pri Ukrajine, ktorej chce finančne pomáhať prostredníctvom svojej charitatívnej organizácie.

Západ sa snaží zrušiť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVojna na UkrajineJ. K. Rowlingová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu