Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Hrôzostrašné slová ruského vedca v televízii: Varšava zanikne do 30 sekúnd! Tvrdý odkaz odborníkov

(Zdroj: Twitter.com / Rory Stewart)

MOSKVA – Z toho ide doslova strach. Reč je o slovách ruského učenca Sergeya Mikheeva v hlavnom spravodajstve ruskej televízie Russia 1. V ňom sa totiž vyhrážal západu, a najmä Poliakom, že Rusi použijú jadrové zbrane, ak západ „nestiahne chvosty“. Na hrôzostrašné slová vedca reagovali mnohí odborníci. Tí tvrdia, že už viac signálov nemožno ignorovať!

Celé sa to udialo v hlavnej diskusii televízie Russia 1. V krátkom zostrihu vystupuje učenec Sergey Mikheev, ktorý jasne prezentuje svoje názory na vojnu na Ukrajine. Ba čo viac, Rusov vyzýva, že treba zakročiť ešte tvrdšie. „Je to jednoduchá vec, ktorú musíme ukázať Európe. Ak zhromaždíte nejaký mierový kontingent NATO, ale sa ho rozhodnete niekde premiestniť, koledujete si o jadrový útok. Pôjde o jadrovú vojnu. Odvážni Poliaci, z vašej Varšavy neostane nič do 30 sekúnd. To isté platí aj pre Estóncov a ďalšie pobaltské štáty,“ povedal vedec v relácii.

Archívne VIDEO Šéf obrany o kroku Putina: Snáď mu nenapadne použiť jadrové zbrane! Je to šialené, bol by to svetový konflikt

Šéf obrany o kroku Putina: Snáď mu nenapadne použiť jadrové zbrane! Je to šialené, bol by to svetový konflikt (Zdroj: Topky/Maarty)

Poukázal aj na údajné problémy ruskej exklávy Kaliningrad vo východnej Európe, ktorá je ohraničená Litvou, Poľskom a Baltským morom. Zamýšľa sa teda nad tým, či nie je čas zriadiť do Kaliningradu pozemný koridor. „Zdá sa mi, že krajiny, ako Poľsko či Litva sa správajú príliš drzo. A neuvedomujú si, že si s nimi vieme poradiť oveľa rýchlejšie, ako v prípade toho, čo sme začali na Ukrajine. Pretože otázka koridoru je otázkou miestnej vojenskej operácie a je oveľa jednoduchšia ako všetko, čo robíme na Ukrajine,“ znie na záver.

Na hrôzostrašné slová reagoval bývalý britský minister pre medzinárodný rozvoj Rory Stewart. Podľa jeho názoru ide o hrôzostrašný pohľad na propagandu a názory priamo z ruskej televízie. Okrem toho zdieľal aj názor bývalého švédskeho premiéra a spolupredsedu Európskej rady pre zahraničné vzťahy Carla Bildta. „Nemáme právo ignorovať to, čo sa v týchto dňoch hovorí v ruskej štátnej televízii. To má, žiaľ, potenciál na to, aby sa to ešte zhoršilo,“ konštatoval na sociálnej sieti.

Svoje k celému problému zverejnila aj medzinárodná bezpečnostná expertka Maria Avdeeva. Podľa jej slov v prípade, ak hovorila, že ruský prezident Vladimir Putin sa nezastaví na Ukrajine, upozorňovala práve na takýto prípad. „Štátna ruská televízna relácia v hlavnom vysielacom čase pojednáva o možnom jadrovom útoku na Európu, ruskej invázii do Poľska a Litvy a koridore do Kaliningradu, vyhráža sa Nemecku a pobaltským štátom. Konajme hneď teraz,“ vyzýva Avdeeva. 

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol svoj jadrový arzenál do stavu najvyššej pohotovosti 27. februára, niekoľko dní po začatí invázie na Ukrajinu. Jeho hlavný hovorca Dmitrij Peskov tento týždeň odmietol vylúčiť použitie jadrových zbraní proti Ukrajine.

Viac o téme: Jadrové zbraneNATOEurópska úniaKaliningradJadrová vojnaVojna na UkrajineSergey Mikheev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu