Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ruská sociálna sieť sa stala terčom hackerského útoku: Jasný odkaz! TOTO je skutočná pravda o vojne

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: androidporal.zoznam.sk)

MOSKVA/KYJEV – Odstrihnutie od sociálnych sietí, známych značiek, ale aj obľúbených obchodov – aj to sú nasledky vojny na Ukrajine, ktorá začala 24. februára nočnou inváziou Ruska na Ukrajinu. Ruskému obyvateľstvu dávkuje tamojší režim len tie informácie, ktoré chce, aby ľudia vedeli, a tak zrejme nemajú informácie, čo sa v skutočnosti na Ukrajine deje. Známa hackerská skupina Anonymous sa napriek snahe ruskej vlády snaží o tomto probléme informovať čo najväčší počet Rusov. Dokazujú to aj ich posledné kroky.

Koncom minulého týždňa sa sociálna sieť VKontakte, ktorá je ruská obdoba Facebooku, stala terčom masívneho hackerského útoku. Ten smeroval od známej hackerskej skupiny Anonymous. Ich cieľom bolo odtajniť čo najväčšiemu množstvu ľudí hrôzy vojny, ktoré za sebou necháva údajná špeciálna vojenská operácia ruského prezidenta Vladimira Putina. Miliónom ľudí tak hackeri poslali úprimný odkaz, v ktorom popisujú, čo sa v skutočnosti deje na Ukrajine, aj keď sa to Kremeľ snaží ututlať. Svoj pohľad na vec okrem toho nehovorí len Putin a jeho blízki spolupracovníci, ale aj provládne médiá, ktoré šíria rovnakú propagandu.

Archívne VIDEO Ukrajinské delostrelectvo počas plného nasadenia

Ukrajinské delostrelectvo počas plného nasadenia (Zdroj: MIL.IN.UA)

„Žiadna zo zadaných úloh údajnej špeciálnej operácie nebola splnená, Ukrajinci sa spojili a agresorovi vzdorujú,“ píše sa v správe. Putin totiž vojakov poslal na údajne špeciálnu operáciu, počas ktorej malo dôjsť k denacifikácii Ukrajiny. Vojakom, ktorých na Ukrajinu poslal, povedali, že ich Ukrajinci budú vítať s radosťou a hostiť ich. Opak je však pravdou a počas takmer mesiaca vojny zahynuli tisícky vojakov, stovky civilistov a desiatky detí.

Ruská sociálna sieť sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter / Olga Lautman)

Správa okrem iného popisuje hrôzy vojny, či deštrukciu ukrajinskej infraštruktúry, ktorú za sebou necháva neustále bombardovanie. Rovnako upozorňujú na to, že cieľmi ruských vojakov sú aj civilisti, školy, nemocnice či kultúrne inštitúcie, ktoré slúžia ako úkryty.

Mnoho Rusov však prekvapivo priznalo, že správu dostali a dokonca ju aj zdieľali, aby sa dostala do povedomia čo najviac ľudí. Na správu poukázala aj vedúca pracovníčka Centra pre analýzu európskej politiky Olga Lautmanová.

Nejde o prvú akciu

Útok na sociálnu sieť však ani zďaleka nie je jediným útokom hackerskej skupiny. Tá sa totiž už niekoľkokrát snažila dostať obdobné informácie o vojne na Ukrajine do povedomia čo najviac Rusom, keďže sa vplyvom cenzúry k nim častokrát nedostanú. Naposledy bola vytvorený web 1920.in užívateľom squad303, ktorý rovnako spolupracuje s hackerskou skupinou. „Ako národ máte zaplatiť obrovskú cenu za hanebné rozhodnutie diktátora Putina zaútočiť ozbrojenými silami na nezávislú Ukrajinu. Spoločný postup všetkých štátov slobodného sveta ako odpoveď na ruskú agresiu povedie ku kolapsu celého Ruska,“ píše sa na spomínanom webe.

Ruská sociálna sieť sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: 1920.in)

„Takmer 150 miliónov Rusov nepozná pravdu o príčinách či priebehu vojny. Situácia je priživovaná klamstvami kremeľskej propagandy, v Rusku neexistujú slobodné médiá a internet je cenzurovaný. Každý z nás môže predať priamu správ obyvateľom tejto zotročenej krajiny,“ doplnili hackeri. Prostredníctvom webu sa im už údajne podarilo rozposlať viac ako 30 miliónov správ.

Viac o téme: SprávaRuskoUkrajinaAnonymousHackerský útokUkrajina v krízeVojna na UkrajineSpráva pre Rusov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu