Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Putin siahol po obávaných raketách Kinžal! Vyvolávajú hrôzu: Unesú aj jadrovú hlavicu, neexistuje proti nim obrana

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Alexei Druzhinin,Mikhail Klimentyev Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP )

MOSKVA/KYJEV – Rusko vo vojne s Ukrajinou siahlo vôbec po prvýkrát po svojej najnovšej hypersonickej rakete nazývanej Kinžal, teda Dýka. Rakety nasadilo s cieľom zničiť sklad zbraní na západe krajiny. Táto relatívna novinka v ruskej „výbave“ je známa tým, že je manévrovateľná v každej fáze letu a môže niesť konvenčnú alebo jadrovú hlavicu, čo z nej robí hotový postrach.

O použití rakiet Kinžal informovali ruské médiá. S odvolaním sa na ne správu priniesla aj agentúra AFP. "Letecký raketový systém Kinžal s nadzvukovými aerobalistickými strelami zničil veľký podzemný sklad obsahujúci rakety a leteckú muníciu," cituje ruská agentúra RIA Novosti zo sobotňajšieho vyhlásenia ruského ministerstva obrany.

Sklad sa nachádzal v obci Deľatyn, ktorá leží na úpätí Karpát južne od mesta Ivano-Frankivsk. Rovnomenná oblasť má 50 kilometrov dlhú hranicu s Rumunskom, ktoré je členom NATO. Hovorca ruského ministerstva obrany sa pre AFP k nasadeniu rakety odmietol vyjadriť.

Ch-47M2 Kinžal je hypersonická balistická raketa typu vzduch-zem s udávaným doletom 2000 kilometrov. Je určená na ničenie pozemných alebo námorných cieľov. Odpaľovaná môže byť zo stíhačiek MiG-31 a strategických bombardérov Tu-22M3M. Raketa je manévrovateľná v každej fáze letu. Môže niesť konvenčnú alebo jadrovú hlavicu.

Hypersonické zbrane sa majú pohybovať najmenej päťkrát rýchlejšie než zvuk a podľa vojenských expertov proti nim v súčasnej dobe neexistuje adekvátna obrana.

Putin siahol po obávaných
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Mikhail Klimentyev Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP )

Strely Kinžal začlenila ruská armáda do svojej výbavy v decembri 2017 a patria medzi šesť nových ruských strategických zbraní, ktoré 1. marca 2018 predstavil prezident Vladimir Putin. V posledných rokoch mali tento typ zbraní však okrem Ruska vyvíjať aj Spojené štáty či Čína.

Viac o téme: ZbraňRuskoUkrajinaHypersonická raketaVojna na UkrajineKinžal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu