Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poľsko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre Macronove výroky o Morawieckom

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: TASR/AP)

VARŠAVA - Poľsko si predvolalo francúzskeho vyslanca po tom, ako francúzsky prezident Emmanuel Macron nazval poľského premiéra Mateusza Morawieckeho "krajne pravicovým antisemitom", ktorý zakazuje komunitu LGBTI. V príspevku na sociálnej sieti Twitter to v piatok uviedol hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

"V dôsledku tvrdení francúzskeho prezidenta v (štvrtkovom) rozhovore pre Le Parisien sa (poľský) minister zahraničných vecí Zbigniew Rau rozhodol predvolať francúzskeho veľvyslanca," informoval Jasina.

Morawiecki v pondelok kritizoval Macrona za jeho opakované rozhovory s ruským lídrom Vladimirom Putinom. "Koľkokrát ste už rokovali s Putinom a čo ste dosiahli?" opýtal sa poľský premiér na tlačovej konferencii. "So zločincami sa nemá vyjednávať, treba s nimi bojovať... Rokovali by ste aj s Hitlerom, Stalinom či Pol Potom?" pýtal sa ďalej poľský premiér.

Macron Morawieckeho vyjadrenia v stredu označil za "neopodstatnené a škandalózne". Francúzsky prezident vyhlásil, že poľský premiér je politikom "krajne pravicovej strany" a vo francúzskych prezidentských voľbách "podporuje" jeho nacionalistickú protikandidátku Marine Le Penovú. Francúzsky prezident zdôraznil, že preberá plnú zodpovednosť za to, že v mene Francúzska hovoril s Putinom, aby zabránil vojnovému konfliktu v Európe.

Viac o téme: VeľvyslanectváFrancúzskoPoľskoEmmanuel MacronMateusz Marowiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu