Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MIMORIADNE Medzinárodný súdny dvor nariadil Rusku zastaviť vojenské operácie na Ukrajine

Medzinárodný súdny dvor rozhoduje v prípade žaloby Ukrajiny na Rusko
Medzinárodný súdny dvor rozhoduje v prípade žaloby Ukrajiny na Rusko (Zdroj: TASR/AP)

HAAG - Medzinárodný súdny dvor (MSD) nariadil v stredu Ruskej federácii zastaviť vojenské operácie na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa agentúry AFP MSD uviedol, že je "hlboko znepokojený" použitím sily zo strany Moskvy. "Ruská federácia musí okamžite zastaviť vojenské operácie, ktoré začala 24. februára na území Ukrajiny až do konečného rozhodnutia v prípade," oznámila sudkyňa Joan Donoghueová.

Podľa denníka The Guardian súd rozhodol 13 hlasmi (proti boli dvaja sudcovia – ruský a čínsky) za predbežné opatrenie, aby Rusko zastavilo vojenské operácie. Opatrenie je reakciou na žiadosť Ukrajiny z 26. februára o naliehavé rozhodnutie v prípade tvrdenia Ruska, že dôvodom jeho invázie na Ukrajinu bolo páchanie genocídy ukrajinskými silami v separatistických oblastiach na východe Ukrajiny.

Rusko sa nezúčastnilo na úvodnom vypočutí a jeho právnici neprišli ani v stredu, aby si vypočuli verdikt. Namiesto toho poslali súdu list, v ktorom tvrdili, že MSD nemá právomoc nad prípadom. Je nepravdepodobné, že by rozhodnutie MSD ovplyvnilo rozhodnutia ruského prezidenta Vladimira Putina, ale poskytuje vyvrátenie jeho zámienky na začatie vojny, dodal The Guardian. 

Zelenskyj rozhodnutie privítal

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal v stredu rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora (MSD), ktorý nariadil Rusku zastaviť vojenské operácie na Ukrajine. Informoval o tom denník The Guardian.

"Ukrajina dosiahla úplne víťazstvo v spore proti Rusku na Medzinárodnom súdnom dvore. MSD nariadili okamžité zastavenie invázie. Toto rozhodnutie je záväzné podľa medzinárodného práva. Rusko ho musí okamžite splniť. Ignorovanie nariadenia povedie k ešte väčšej izolácii Ruska, " napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter.

Rozhodnutie víta aj Čaputová

Rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora potvrdzuje, že ruská agresia na Ukrajine, ktorá si už vyžiadala množstvo civilných obetí, je neľudská a je v príkrom rozpore s medzinárodným právom. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti.

Viac o téme: ŽalobaRuskoUkrajinaMedzinárodný súdny dvorVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu