Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Macron chce hovoriť s Putinom o ochrane pre ruskú novinárku Ovsiannikovovú

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Yoan Valat, Pool via AP)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok uviedol, že bude diskutovať so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom o poskytnutí ochrany ruskej novinárke Marine Ovsiannikovovej, ktorá čelí trestu odňatia slobody po tom, ako v pondelok v priamom televíznom prenose ukázala plagát s protivojnovými heslami. Novinárka tým vyzývala divákov, aby neverili kremeľskej propagande. Informovala o tom agentúra AFP.

"Spustíme diplomatické úsilie s cieľom poskytnúť (jej) ochranu - či už na (francúzskom) veľvyslanectve, ale aj ochranu prostredníctvom azylu. Počas najbližších rozhovoroch s prezidentom Putinom budem mať príležitosť navrhnúť toto riešenie veľmi priamym a konkrétnym spôsobom," povedal Macron.

Marina Ovsiannikovová v pondelok narušila vysielanie hlavného spravodajského programu Vremia na ruskej štátnej televíznej stanici Pervyj kanal. Na videu, ktoré sa v Rusku rozšírilo najmä na sociálnej sieti Telegram, možno vidieť ako do záberu s moderátorkou v televíznom štúdiu vstúpi s plagátom na ktorom bolo napísané "nie vojne, zastavte vojnu. Neverte propagande, tu vám klamú. Rusi sú proti vojne." Kremeľ označil tento počin za "chuligánstvo".

Archívne VIDEO Z ostreľovanej budovy na severe Kyjeva sa valí dym, hasiči našli na mieste aj niekoľko tiel

Z ostreľovanej budovy na severe Kyjeva sa valí dym, hasiči našli na mieste aj niekoľko tiel (Zdroj: Profimedia.sk)

Úrad OSN pre ľudské práva vyzval ruských predstaviteľov, aby zabezpečili, že Ovsiannikovová "nebude čeliť žiadnym represáliám za uplatňovanie svojho práva na slobodu prejavu". V Rusku schválili 4. marca zákon, ktorý zakazuje verejné vyjadrenia zamerané na diskreditáciu ruskej armády. Za jeho porušenie hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Viac o téme: NovinárkaOchrana RuskoVladimir PutinEmmanuel MacronMarina Ovsiannikova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu