Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Rusko chce splácať dlh v rubľoch: Pre sankcie nemôžu použiť takmer 300 miliárd! Hrozí platobná neschopnosť

Vladimir Putin a Anton Siluanov (vpravo) Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin a Anton Siluanov (vpravo) (Zdroj: TASR/AP/Alexei Nikolsky/RIA-Novosti, Kremlin)

MOSKVA - Ruské ministerstvo financií schválilo dočasný postup na splácanie dlhu v cudzej mene, ale varovalo, že platby budú vykonávané v rubľoch, pokiaľ sankcie zabránia bankám hradiť dlhy v ich pôvodnej mene. Minister poprel, že by Rusko nebolo schopné platiť, no toto opatrenia je podľa neho nutné.

Minister financií Anton Siluanov v tejto súvislosti uviedol, že dočasné opatrenie je nevyhnutné, keďže Rusko pre sankcie nemôže použiť finančné rezervy v hodnote približne 300 miliárd USD (272,97 miliardy eur), čo je takmer polovica devízových rezerv krajiny vo výške približne 640 miliárd USD.

Z ostreľovanej budovy na severe Kyjeva sa valí dym, hasiči našli na mieste aj niekoľko tiel (Zdroj: Profimedia.sk)

Rusko nemôže použiť približne polovicu rezerv

Dôvodom sú tvrdé sankcie zavedené Spojenými štátmi, Európou a ich spojencami. "Toto je zhruba polovica rezerv, ktoré sme mali. Naše rezervy majú hodnotu približne 640 miliárd dolárov, pričom asi 300 miliárd dolárov je momentálne v takom stave, že ich nemôžeme použiť," povedal ruský minister financií v rozhovore s tým, že časť devízových rezerv vrátane Národného fondu bohatstva je zmrazená.

Rusko chce splácať dlh
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko)

Niektoré z ruských medzinárodných rezerv sú denominované v jüanoch a Západ sa teraz snaží prinútiť Čínu, aby obmedzila Rusku prístup k vlastnej mene. "A vidíme, aký tlak vyvíjajú západné krajiny na Čínu, aby obmedzili vzájomný obchod (Rusko-Čína). Samozrejme, tlak sa zvyšuje, aby sa obmedzil prístup k rezervám, ktoré sme umiestnili v jüanoch," povedal. "Verím však, že naše partnerské vzťahy s Čínou nám napriek tomu umožnia udržať spoluprácu, ktorú sme dosiahli, nielen ju udržať, ale znásobiť ju v prostredí, kde sa západné trhy uzatvárajú," povedal.

Ruský minister financií popiera, že krajina nie je schopná platiť dlhové záväzky

Minister financií Anton Siluanov poprel, že by Rusko nebolo schopné plniť svoje dlhové záväzky. Západné sankcie kvôli invázii Ruska na Ukrajinu odrezali Moskvu od dôležitých častí svetových trhov. Vyvolali tiež najväčšiu hospodársku krízu v krajine od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991. "Tvrdenie, že Rusko nie je schopné plniť svoje štátne dlhové záväzky, nie sú pravdivé," vyhlásil Siluanov. "Máme potrebné financie na obsluhu našich záväzkov," zdôraznil.

Ivan Korčok vyzval Rusko na ukončenie nezmyselnej vojny na Ukrajine (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Vláda má v stredu splatiť 117 miliónov dolárov z dvoch svojich dolárových emisií dlhopisov. Ministerstvo uviedlo, že schválilo dočasný postup, ktorý bankám umožní uskutočniť platby v zahraničnej mene. Možnosť realizácie týchto platieb však bude závisieť od sankcií. Niekoľkým ruským bankám bol zakázaný prístup k medzinárodnej platobnej sieti SWIFT, čo komplikuje ich možnosti prevádzať peniaze mimo Rusko.

Zahraničné mocnosti sa snažia o umelý bankrot, tvrdí Rusko

Ak platby nebudú možné, ministerstvo financií uviedlo, že splátky eurobondov (dlhopisy EÚ) sa uskutočnia v rubľoch. To ale bude prakticky znamenať platobnú neschopnosť. Rubeľ sa v posledných dvoch týždňoch prepadol na rekordné minimá. "Zmrazenie devízových účtov centrálnej banky a vlády možno považovať za snahu niekoľkých západných krajín zorganizovať umelý bankrot," vyhlásil Siluanov.

Platby dlhov sa uskutočnia podľa výmenného kurzu ruskej centrálnej banky, spresnilo ministerstvo. Toto oznámenie zverejnilo ministerstvo po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin začiatkom tohto mesiaca povedal, že "nepriateľské štáty" by mohli vidieť, že sa ruské finančné záväzky budú vyrovnávať iba s použitím nestálej meny.

Rusko sa môže dostať do platobnej neschopnosti, globálna finančná kríza by nemala hroziť

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová v nedeľu uviedla, že Rusko sa kvôli sankciám za inváziu na Ukrajinu môže dostať do platobnej neschopnosti, nevyvolá to ale podľa nej globálnu finančnú krízu. Sankcie uvalené na Rusko Spojenými štátmi a ďalšími krajinami už majú vážny vplyv na ruskú ekonomiku av tomto roku môžu vyvolať hlbokú recesiu, upozornila Georgievová. Celkové napojenie bánk na Rusko je 120 miliárd USD, čo je podľa nej čiastka, ktorá síce nie je zanedbateľná, ale nie je systémovo významná.

Vojna a sankcie budú podľa nej mať aj významné vedľajšie účinky na susedné krajiny, ktoré sú závislé na ruských energetických dodávkach. Konflikt už teraz vyvolal utečeneckú vlnu porovnateľnú s dobou druhej svetovej vojny. Na otázku, či by Rusko mohlo získať prístup k núdzovému financovaniu MMF 1,4 miliardy USD, ktoré MMF minulý týždeň schválilo pre Ukrajinu, ak by Moskva vyhrala vojnu a ustanovila novú vládu v Kyjeve, Georgievová odpovedala, že tieto prostriedky sú na zvláštnom účte, ku ktorému má prístup iba medzinárodne uznaná ukrajinská vláda, napísala agentúra Reuters.

Viac o téme: SankcieRuskoDlhové záväzky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu