Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Krajiny EÚ schválili štvrtý balík sankcií: Rusko príde o viac ako tri miliardy!

(Zdroj: SITA/AP/Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kremlin Pool, Getty Images)

BRUSEL - Členské krajiny EÚ sa v utorok formou písomnej procedúry dohodli na prijatí štvrtého balíka reštriktívnych opatrení voči Moskve v reakcii na pokračujúcu ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine. Sankcie sa dotknú aj ruského vojenskopriemyselného komplexu a niektorých vývozných komodít, pričom Rusko v ich dôsledku príde o približne 3,3 miliardy eur. Informuje o tom z Bruselu spravodajca TASR.

archívne video

Sankcie voči Rusku začínajú mať zmysel, Rusi musia rozmýšľať, kto nahradí Putina, uviedol premiér Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Termín na ukončenie písomnej procedúry pre schvaľovanie nových sankcií vypršal v utorok ráno o 08.00 h SEČ. Európska komisia (EK) privítala dohodu členských krajín EÚ o štvrtom sankčnom balíku a pripomenula, že nové reštriktívne opatrenia ešte viac zvýšia ekonomický tlak na Kremeľ a ochromia jeho schopnosť financovať inváziu na Ukrajinu.

Nové sankcie EÚ koordinovala so svojimi medzinárodnými partnermi, najmä však so Spojenými štátmi.

Sankcie zasiahnu ďalšie ruské podniky

Štvrtý balík zavádza zákaz akýchkoľvek transakcií s určitými ruskými štátnymi podnikmi z viacerých odvetví vojenskopriemyselného komplexu Ruskej federácie. Znamená zákaz dovozu do EÚ výrobkov z ocele, na ktoré sa uplatňujú ochranné opatrenia, čo pre Rusko predstavuje stratu príjmov z vývozu približne 3,3 miliardy eur. Únia výpadok týchto výrobkov vykompenzuje zvýšením dovozných kvót v prospech iných tretích krajín.

Rozšírené sankcie znamenajú rozsiahly zákaz nových investícií do ruského energetického sektora s obmedzenými výnimkami pre civilnú jadrovú energiu a prepravu určitých energetických produktov späť do EÚ.

Zákaz vývozu luxusných vecí

Platí aj zákaz vývozu luxusného tovaru (luxusných áut, šperkov, atď.) z krajín EÚ, čo priamo zasiahne ruské elity.

Okrem toho sa zoznam sankcionovaných osôb a subjektov rozšíril o mená ďalších ruských oligarchov a predstaviteľov podnikateľskej elity spájanej s Kremľom, ako aj o spoločnosti aktívne vo vojenskej a obrannej oblasti, ktoré logisticky a materiálne podporujú inváziu na Ukrajine.

Na sankčnom zozname EÚ sa objavili aj mená aktérov aktívnych v oblasti dezinformácií

V neposlednom rade ide o zákaz hodnotenia Ruska a ruských spoločností ratingovými agentúrami EÚ a o poskytovanie ratingových služieb ruským klientom, čo povedie k tomu, že ešte viac stratia prístup na finančné trhy EÚ.

EÚ sa v utorok spolu s ďalšími členmi Svetovej obchodnej organizácie (WTO) dohodli, že odoprú ruským výrobkom a službám na trhoch EÚ doložku najvyšších výhod. Toto rozhodnutie nasleduje po rovnakom rozhodnutí členov skupiny G7 z 11. marca. Tým Rusko príde o významné výhody, ktoré požíva ako člen WTO.

Podľa vyhlásenia eurokomisie reštriktívne akcie proti Rusku na pôde WTO chránia základné bezpečnostné záujmy Európskej únie a jej partnerov po tom, ako došlo k nevyprovokovanej a neopodstatnenej agresii Ruska proti Ukrajine s pomocou Bieloruska.

Sankčný zoznam rozšírila aj Británia

Na britský sankčný zoznam pribudlo v utorok ďalších 350 ruských jednotlivcov a subjektov. Informovala o tom stanica Sky News. Medzi jednotlivcov, ktorých sa bude týkať zmrazenie majetku a zákaz cestovať na územie Spojeného kráľovstva, patria Andrej Melničenko, zakladateľ spoločnosti na výrobu hnojív EuroChem Group a uhoľnej spoločnosti SUEK, Piotr Aven, ktorý patrí do užšieho kruhu ruského prezidenta Vladimira Putina a je bývalým riaditeľom najväčšej ruskej komerčnej banky Alfa-Bank, Michail Fridman, ruský miliardár a zakladateľ spomínanej banky, Sergej Šojgu, ruský politik, armádny generál a súčasný minister obrany, a Dmitrij Medvedev, politik a podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie.

Viac o téme: OpatreniaVojnaSankcieRuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu