Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VOJNA na Ukrajine Deň devätnásty (14. marec 2022)

Marina Ovsyannikova, ktorá narušila živé vysielanie ruskej televízie Zobraziť galériu (11)
Marina Ovsyannikova, ktorá narušila živé vysielanie ruskej televízie (Zdroj: YouTube/Odesa Film Studio, Facebook/Marina Ovsyannikova)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok Severoatlantickú alianciu (NATO), aby zaviedla nad jeho krajinou bezletovú zónu. V opačnom prípade podľa neho hrozí, že Rusko zaútočí aj na členské štáty NATO. Informuje o tom agentúra AFP.

  • Rusko údajne žiada Čínu o vojenskú i ekonomickú pomoc.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že bude pokračovať v rokovaniach s Ruskom.
  • Ruské ozbrojené sily pripravujú na Ukrajine viaceré ofenzívy.
  • Americký prezident Joe Biden hovoril s Emmanuelom Macronom o ruskej invázii na Ukrajine.
  • Vo vojne na Ukrajine zahynulo 79 ukrajinských detí.

Naživo z Kyjeva

Zhrnutie 17. dňa ruskej vojny na Ukrajine: Unesený starosta Melitopolu, ostreľovanie a ďalší mŕtvi civilisti!

Zhrnutie 17. dňa ruskej vojny na Ukrajine: Unesený starosta Melitopolu, ostreľovanie a ďalší mŕtvi civilisti! (Zdroj: Profimedia)


Ďakujeme, že ste s nami sledovali dianie online.

21:49 Ťažké boje na Donbase pokračujú, Ukrajina hlási straty na ruskej strane.Podľa ukrajinských ozbrojených síl zahynulo 100 ruských vojakov a bolo zničených šesť vozidiel. Rusko sa pokúsilo prelomiť ukrajinskú obranu v Doneckej oblasti bezvýsledne, uvádza armáda.

21:33 Izraelský premiér Naftali Bennett v pondelok opäť telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o konflikte na Ukrajine. Kremeľ uviedol, že telefonát sa uskutočnil na žiadosť Izraela. Nemenovaný izraelský predstaviteľ pre agentúru uviedol, že Bennett, ktorý v sobotu večer hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, odišiel uprostred pondelňajšieho zasadnutia izraelskej vlády telefonovať s Putinom.

Tento telefonický hovor trval zhruba hodinu a pol. Témou tohto rozhovoru bolo podľa izraelského predstaviteľa úsilie o dosiahnutie prímeria, ako aj izraelská humanitárna pomoc v regióne. Izrael v pondelok schválil vyslanie poľnej nemocnice na západ Ukrajiny. Podľa Bennettovej kancelárie by mohla ošetriť asi 100 pacientov denne.

Naftali Bennett
Zobraziť galériu (11)
Naftali Bennett  (Zdroj: SITA/Abir Sultan/Pool Photo via AP)

21:30 Americká delegácia vedená poradcom amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom v pondelok počas stretnutia s hlavným čínskym predstaviteľom pre oblasť zahraničných vecí Jangom Ťie-čch' v Ríme" priamo a veľmi jasne" vyjadrila obavy z čínskej podpory Ruska.

21:27 Marine Ovsyannikovej údajne hrozí 15 rokov väzenia. 

21:11 Počas živého vysielania ruskej propagandy vbehla do štúdia žena s protivojnovým transparentom. Ide o redaktorku štátnej televízie "Channel One" Marinu Ovsyannikovu, ktorú už zatkli. Pred vysielaním nahrala videoodkaz, v ktorom odsúdila vojnu na Ukrajine a uviedla, že sa hanbí za svoje propagandistické aktivity.

21:09 Sankcionovaného ruského oligarchu Romana Abramoviča videli očití svedkovia v pondelok na medzinárodnom letisku Bena Guriona v izraelskom Tel Avive krátko predtým, ako jeho lietadlo odletelo do tureckého Istanbulu.

21:08 Ukrajina prijala od 24. februára vyše 50 000 ton zahraničnej humanitárnej pomoci.

21:07 Rusi odmietli vstup humanitárneho konvoja do Mariupolu. Podľa zástupcu vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Kyryla Tymošenka sa konvoj naložený jedlom, vodou a oblečením do mesta nedostal. Konvoj sa nemôže dostať do mesta tri dni, dodal.

20:45 Medzinárodný súdny dvor v pondelok uviedol, že rozhodnutie v prípade žaloby Ukrajiny na Rusko vydá v stredu 16. marca. Na pojednávaní 7. marca, ktoré Rusko bojkotovalo, Ukrajina súd požiadala, aby nariadil Moskve zastaviť vojenské aktivity. Kyjev tvrdí, že invázia bola založená na nesprávnom výklade zmluvy OSN o genocíde.

20:26 Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau povedal v pondelok OSN, že invázia Ruska na Ukrajine je "strategickým a taktickým zlyhaním". Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Počas brífingu pred Bezpečnostnou radou OSN Rau vyhlásil, že výsledkom toho je, že Moskva začala pri útokoch cieliť na civilistov, čo sa rovná "štátnemu terorizmu""Táto operácia, zle pripravená a vykonávaná, sa zmenila na strategické a taktické zlyhanie," vyhlásil poľský minister.

20:01 Európska únia prijala v pondelok nové sankcie proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajine. Diplomati uviedli, že k jednotlivcom na sankčnom zozname bol zaradený aj ruský oligarcha Roman Abramovič.

Predsedníctvo EÚ, ktoré v súčasnosti zastáva Francúzsko, na Twitteri napísalo, že veľvyslanci 27 členských krajín EÚ schválili štvrtý balík sankcií. Ten zasahuje jednotlivcov a spoločnosti, ktorých "účasť na útoku proti Ukrajine bola preukázaná".

19:46 Denník Financial Times citoval nemenovaných predstaviteľov, ktorí napísali, že „USA povedali spojencom, že Čína naznačila svoju ochotu poskytnúť Rusku vojenskú pomoc na podporu jeho invázie na Ukrajinu“.

19:44 Ruské ministerstvo obrany oznámilo nové údery proti ukrajinským vojenským zariadeniam a tým, čo Rusko nazývalo „miestami pobytu pre zahraničných žoldnierov“. Medzitým Rusko pokračuje v bombardovaní obytných štvrtí, škôl a nemocníc, píše The Kyiv Independent.

19:40 Britská vláda v pondelok uviedla, že zvažuje ubytovať ukrajinských utečencov v nehnuteľnostiach, ktoré vlastnia sankciovaní ruskí oligarchovia. Vláda tak spravila v období, keď sa chystá predstaviť program na podporu ubytovania Ukrajincov utekajúcich pred vojnou v domovoch obyvateľov Británie, píše agentúra AFP.

19:28 Okupanti ostreľovali mesto Čuhujiv.

19:07 Podľa správy Medzinárodného menového fondu sa v roku 2022 HDP Ukrajiny, ak sa vojna čoskoro skončí, zníži najmenej o 10 %. Ak bude vojna pokračovať súčasným tempom, Ukrajina môže do konca roka stratiť 25 – 35 % svojho HDP.

18:53 Ukrajina v pondelok požiadala, aby bolo Rusko okamžite vylúčené z Rady Európy, a uviedla, že po napadnutí susedného štátu nemá už právo zostať členom tejto organizácie na ochranu ľudských práv na európskom kontinente. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Výbor ministrov, rozhodovací orgán Rady Európy, deň po začiatku invázie pozastavil Rusku členstvo v organizácii. Vylúčenie by však bolo nevídaným krokom, píše AFP.

18:27 V dôsledku ruského leteckého útoku na televíznu vežu v regióne Rivne zahynulo 9 ľudí a 9 ďalších bolo zranených.

18:25 V Charkove bolo zničených asi 600 obytných budov.

18:16 Jeden z najbližších spojencov ruského prezidenta Vladimira Putina a šéf ruskej Národnej gardy Viktor Zolotov povedal, že vojenská operácia Ruska na Ukrajine neprebieha tak rýchlo, ako Kremeľ chce. Je to doteraz najsilnejšie verejné priznanie Moskvy, že "veci" nejdú podľa plánu. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra Reuters.

17:50 Z Mariupolu odchádza 160 áut s evakuovanými. Podľa podpredsedníčky vlády Iryny Vereščukovej bolo 14. marca z obliehaného mesta evakuovaných asi 600 až 700 ľudí. V Mariupole zostáva približne 300 000 obyvateľov.

17:48 Generálna prokurátorka Ukrajiny nevylučuje možnosť výmeny vojnových zajatcov s Ruskom.

16:49 Európska únia uvalí sankcie na Romana Abramoviča a ďalších ruských oligarchov v rámci ďalšieho kola trestov proti Rusom, ktorí sú vnímaní ako podporovatelia invázie Moskvy na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na dva zdroje z prostredia diplomacie.

16:13 The Kyiv Independent informoval, o tom, že ruské jednotky vyhodili do vzduchu výbušniny v jadrovej elektrárni v Záporoží. Ukrajinská štátna jadrová energetická spoločnosť 14. marca uviedla, že výbušniny boli odpálené v blízkosti hlavného reaktora ruskom kontrolovanej jadrovej elektrárne a že sú plánované ďalšie výbuchy.

16:12 Na smartfónoch s Androidom bol na Ukrajine spustený varovný systém pred náletmi. Nedávno spoločnosť Google v spolupráci s ukrajinskou vládou oznámila vytvorenie leteckého výstražného systému pre používateľov Androidu na Ukrajine.

16:10 Zmrazené a skonfiškované majetky Rusov by sa mali použiť na vytvorenie fondu na obnovu Ukrajiny, vyhlásil v pondelok poľský premiér Mateusz Morawiecki. Morawiecki pre PAP povedal, že ruské majetky boli vybudované na krvi nevinných obetí a mali by poslúžiť na obnovu suverénnej Ukrajiny.

15:33 Ukrajinsko-ruské rozhovory sú prerušené do zajtra, 15. marca. Poradca ukrajinskej prezidentskej administratívy Mychajlo Podoljak uviedol, že delegácie si dali prestávku na objasnenie podmienok. Štvrté kolo rozhovorov odštartovalo ráno 14. marca prostredníctvom videohovoru.

15:30 Viac ako 160 súkromným autám sa podarilo opustiť obliehané ukrajinské mesto Mariupol smerom do Rusmi okupovaného mesta Berďansk, uviedla tamojšia mestská rada, ktorú v pondelok citovala agentúra AFP. Koľko ľudí sa vo vozidlách nachádzalo nie je známe. "Od 13.00 h (12.00 h SEČ) sa viac ako 160 súkromným autám podarilo opustiť Mariupol cestou do mesta Berďansk," uviedla mestská rada na sociálnej sieti Telegram.

"Obyvatelia Mariupolu na vlastných autách už prešli cez Berďansk a pokračujú smerom na Záporožie. V súčasnosti sa pozdĺž vybudovaného humanitárneho koridoru dodržiava pokoj zbraní," doplnila rada. Obyvateľom Mariupolu v súčasnosti dochádzajú zásoby potravín, pričom Červený kríž v pondelok ráno varoval, že čas na ich záchranu "sa kráti".

15:17 Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer v pondelok oznámila, že bude aj naďalej dodávať lieky do Ruska. Celý zisk svojej ruskej pobočky však venuje na priamu podporu Ukrajiny. Spoločnosť tiež uviedla, že v Rusku nezačne žiadne nové klinické skúšky a do tých prebiehajúcich prestane prijímať nových pacientov.

15:16 Poľská pohraničná stráž uviedla, že od začiatku vojny prišlo do Poľska 1,77 milióna utečencov z Ukrajiny.

15:03 Ukrajinské ministerstvo obrany uvádza, že Rusko naverbovalo viac ako 1000 sýrskych žoldnierov, aby bojovali na Ukrajine. Podľa ministerstva ich do Ruska dorazilo asi 400.

14:54 Podľa slov šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella ušlo z Ukrajiny do susedných krajín už prinajmenšom 2,6 milióna ľudí. Väčšina z nich zamierila do Poľska. Ďalší sa vybrali do Maďarska, Rumunska, Moldavska aj Slovenska.

Josep Borrell zároveň uviedol, že v prístavnom meste Mariupol na juhu Ukrajiny zahynulo už od začiatku ruskej invázie z 24. februára viac ako 2400 civilistov. Uviedol tak nižší počet obetí ako údaj, ktorý v pondelok ráno zverejnila tamojšia samospráva. Tá uvádzala, že počet zabitých civilistov v meste už prekonal hranicu 2500.

14:52 Kremeľ v pondelok poprel tvrdenia, že by Rusko požiadalo Čínu o vojenskú pomoc. Moskva zdôraznila, že je schopná dosiahnuť svoje ciele na Ukrajine aj vlastnými silami. Podľa spravodajskej televízie Sky News to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

14:26 V Nemecku sa zaregistrovalo už takmer 150.000 utečencov z Ukrajiny, uviedlo v pondelok nemecké ministerstvo vnútra. Hovorca ministerstva vnútra počas pravidelnej tlačovej konferencie dodal, že reálny počet utečencov v Nemecku môže byť omnoho vyšší.

14:25 Izraelská ministerka vnútra Ajelet Šakedová oznámila zmenu utečeneckej politiky: ukrajinskí utečenci, ktorí majú príbuzných v Izraeli, budú môcť vstúpiť do krajiny bez obmedzení a kvót. Okrem toho Izrael prijme ďalších 5000 utečencov z Ukrajiny nežidovského pôvodu.

13:55 Kremeľ v pondelok pripustil, že ruská armáda by sa mohla pokúsiť ovládnuť aj veľké ukrajinské mestá. Prezident Vladimir "Putin nariadil, aby sa zatiaľ nevykonávali útoky na veľké mestá, pretože by počas nich došlo k veľkým stratám v radoch civilistov," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. 

13:45 Odstavená ukrajinská atómová  elektráreň Černobyľ je opäť bez dodávky elektriny. Jej prívod totiž podľa pondelňajšieho vyjadrenia ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Ukrenergo opäť poškodili ruskí vojaci, informuje agentúra AFP a spravodajská stanica Sky News.

Pohľad na jadrovú elektráreň v Černobyle
Zobraziť galériu (11)
Pohľad na jadrovú elektráreň v Černobyle  (Zdroj: SITA/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)

13:15 Európska komisia (EK) v pondelok potvrdila, že Európska únia pomohla s koordináciou prvej operácie MEDEVAC, keď zaistila presun chronicky chorých detských pacientov pôvodom z Ukrajiny z Poľska do Talianska.

12:40 Z obcí v okolí Kyjeva prebieha už piaty deň úspešná evakuácia obyvateľstva. Povedal to v pondelok gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba, ktorého citovala spravodajská stanica Sky News. Dodal, že prímerie v tejto oblasti pretrváva, hoci je veľmi krehké.

12:30 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že vojna na Ukrajine môže zhoršiť priebeh pandémie koronavírusu.

12:15 Ruskom podporovaní separatisti na východe Ukrajiny v pondelok vyhlásili, že pri útoku ukrajinských síl na mesto Doneck zahynulo najmenej 16 ľudí. Predstavitelia separatistov uviedli, že do centra Donecka dopadli časti zostrelenej ukrajinskej rakety typu Točka.

"Zaznamenaných bolo 16 obetí na životoch," uviedol tamojší rezort zdravotníctva. Dodal, že ďalších 23 ľudí utrpelo zranenia. AFP nedokázala nezávisle overiť správy o údajnom útoku a počte obetí, keďže Doneck leží v oblasti, ktorú už od roku 2014 kontrolujú separatisti podporovaní Ruskom.

11:40 Ruské ministerstvo financií (MF) v pondelok schválilo dočasný plán na obsluhu zahraničnému dlhu. Upozornilo pritom, že vzhľadom na prísne medzinárodné sankcie sa platby môžu uskutočniť len v rubľoch.

Viac o téme: VojnaRuskoNATOVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu