Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Záhadná smrť ukrajinského oligarchu (†66) v Británii: Bol na sankčnom zozname pre spoluprácu s Putinom!

Michail Watford Zobraziť galériu (3)
Michail Watford (Zdroj: TASR/AP, LinkedIn)

SURREY - Ukrajinského magnáta, ktorý zbohatol na rope a plyne, našli mŕtveho v jeho sídle v anglickom grófstve Surrey. Polícia považuje smrť otca troch detí Michaila Watforda (66) za neobjasnenú. Našli ho obeseného v garáži jeho luxusnej nehnuteľnosti Wentworth.

Správy o smrti Michaila Watforda sa objavili v ten istý deň, ako premiér Boris Johnson v britskom parlamente oznámil, že zverejní konečný zoznam ľudí spojených s režimom Vladimíra Putina. Všetci majú čeliť finančným sankciám, uvádza NBC News. Nachádzal sa na ňom aj zosnulý boháč. Polícia bola privolaná na miesto činu v pondelok na poludnie. 

Podľa denníka The Sun sa rodinný priateľ vyjadril, že po psychickej stránke mohol byť Watford otrasený vojnou na Ukrajine, ktorú minulý týždeň rozpútalo Rusko. "Načasovanie jeho smrti a invázia na Ukrajinu určite neboli náhodné." Watfordova smrť vyvoláva otázky po ďalších podozrivých úmrtiach ruských občanov. Polícia v Surrey bola obvinená z neprofesionálneho postupu pri vyšetrovaní. Takisto sa objavili teórie o tom, že oligarcha mohol byť otrávený rastlinným toxínom známym ako "heartbreak grass".

Zmenil si priezvisko 

Michail Watford sa narodil na Ukrajine v roku 1955 pod priezviskom Tolstošeja. Krajina bola vtedy ešte súčasťou Sovietskeho zväzu. Bohatstvo nadobudol na trhu s ropou a zemným plynom. Po čase sa rozhodol presťahovať do Británie a zmeniť si priezvisko na Watford. Nadobudol nehnuteľnosti na Eaton Square v Belgravii v centre Londýna, kaštieľ v prepočte za takmer 22 miliónov eur vo Virginia Water a najnovšie aj sériu nehnuteľností v obci Wentworth. 

V roku 2015 sa sťažoval na to, aké ťažké bolo nájsť sídlo mimo Londýna. Keďže Michail nedokázal nájsť dom, ktorý by spĺňal jeho náročné štandardy, kúpil obrovský pozemok, na ktorom si dal postaviť vilu podľa presných kritérií. Prístupovú bránu vyrobila spoločnosť, ktorá pracovala pre kráľovskú rodinu, príjazdová cesta zas bola vybudovaná podľa vzoru King's College v Cambridge. "Chcem dokonalosť. Nič viac, nič menej," vyhlásil pred časom. 

Čelil obvineniu vo vlastnej firme 

V roku 2007 sa Watford dostal na titulky bulvárnych časopisov, keď zažaloval dve ženy zo svojej dizajnérskej firmy High Life Developments v Chelsea. Obidve tvrdili, že na firemnom večierku sa  správal neprimerane a obťažoval ich. V spise Najvyššieho súdu sa uvádza jeho výpoveď, podľa ktorej obe ženy klamali.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Hovorca polície v Surrey v oficiálnom stanovisku informoval, že hliadka bola na miesto činu privolaná 28. februára okolo obeda. "Na miesto bola privolaná aj záchranka, no 60-ročný muž bol na mieste vyhlásený za mŕtveho. Vyšetrovanie naďalej prebieha a zisťujú sa okolnosti smrti."

Viac o téme: SmrťVeľká BritániaUkrajina v krízeMichail Watford
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu