Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Zelenskyj nečakane zrušil svoj prejav v Rade Európy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok nečakane zrušil svoje plánované vystúpenie na pôde Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE). TASR o tom informuje na základe oznámenia PZ RE na Twitteri.

Ukrajinský prezident Zelenskyj podľa PZ RE zrušil vystúpenie z dôvodu veľmi naliehavých a nepredvídaných okolností. PZ ER takisto uviedlo, že na zhromaždení by mal prostredníctvom videokonferencie vystúpiť ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Jeho prejav je naplánovaný na 16.00 h SEČ.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP))

V pondelok sa začalo štvrté kolo rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom. Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak však počas dňa oznámil, že rokovania boli prerušené a mali by pokračovať v utorok. Spresnil, že pondelkové rozhovory prebiehali virtuálne a nie za osobnej účasti vyjednávačov, ako tomu bolo doposiaľ.

V stredu Zelenskyj vystúpi na pôde Kongresu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu prostredníctvom videokonferencie vystúpi pred členmi oboch komôr amerického Kongresu. Informuje o tom CNN. CNN správu o Zelenského vystúpení v Kongrese získala od predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej a lídra demokratickej väčšiny v Senáte Chucka Schumera. Ukrajinský prezident sa podľa nich prihovorí obom komorám Kongresu v stredu o 9.00 h miestneho času (14.00 h SEČ). Obaja zároveň potvrdili podporu USA pre Ukrajinu, ktorá čelí ruskej invázii.

Kongres Spojených štátov schválil vo štvrtok (10. marca) federálny rozpočet, ktorého súčasťou je aj finančná pomoc pre Ukrajinu a amerických spojencov v Európe v objeme 13,6 miliardy dolárov. Zelenskyj počas nedávneho telefonického rozhovoru amerického prezidenta Joea Bidena požiadal, aby USA voči Rusku zaviedli ďalšie sankcie, píše CNN.

Viac o téme: PrezidentUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu