Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ukrajinskí námorníci v potopenej lodi sú zrejme mŕtvi

Záchranári zasahujú 23. marca 2008 v hongkongských vodách po havárii ukrajinského remorkéra nasledujúcej po jeho zrážke s nákladnou loďou.
Záchranári zasahujú 23. marca 2008 v hongkongských vodách po havárii ukrajinského remorkéra nasledujúcej po jeho zrážke s nákladnou loďou. (Zdroj: TASR)

HONGKONG - Osemnásť ukrajinských námorníkov je zrejme mŕtvych po 45 hodinách od potopenia sa remorkéra v Hongkongu, v ktorom zostali uväznení. Ako pre agentúru AP telefonicky povedal hovorca úradu pre záchranné práce v čínskej provincii Kuang-čou, Čang Ťian-wen, "ich šance na prežitie sú veľmi malé." Podľa jeho slov potápači nenašli žiadne telá alebo žijúcich.

Potápači začali pripravovať ukrajinskú loď na vytiahnutie z hĺbky asi 35 metrov do plytkejších vôd, čo môže trvať niekoľko dní, potom remorkér odvlečie do Hongkongu čínska záchranná loď. Tá má podľa Čanga doraziť do oblasti v piatok alebo v sobotu. V predchádzajúcich hodinách čínske úrady informovali, že námorníci mohli nájsť vzduchovú bublinu, ktorá by im umožnila prežiť. Avšak potápači nezachytili žiadny signál, keď v nedeľu búchali na potopenú loď.

Vlečný čln Neftegaz 67, ktorý nevpustili do Hongkongu v roku 2003 pre bezpečnostné problémy, sa potopil v sobotu večer po zrážke s čínskou nákladnou loďou Jao-Chai severozápadne od hongkonského ostrova Lantau. Osemdesiat metrov dlhá ukrajinská loď sa rýchlo potopila, čínske plavidlo však zostalo bez väčšej škody na hladine. Našli siedmich z celkového počtu 25 námorníkov na ukrajinskej lodi. Príčina sobotňajšej nehody zatiaľ nie je známa. Podľa oficiálnych vyjadrení bolo počasie v čase nešťastia vyhovujúce a loď nebola preťažená.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu