Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Severné Írsko sa ospravedlnilo obetiam zneužívania v detských domovoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BELFAST - Severoírski zákonodarcovia si v piatok chvíľou ticha uctili obete zneužívania v detských domovoch a ponúkli im formálne verejné ospravedlnenie. Informuje o tom agentúra AFP.

Štvorročné vyšetrovanie odhalilo prípady týrania v štátnych i cirkevných detských domovoch v celom Severnom Írsku. V záverečnej správe z roku 2017 odporučilo formálne sa ospravedlniť tým, ktorí podstúpili fyzické, psychické a sexuálne zneužívanie. "Mrzí nás, že štátne orgány vás nedokázali od tohto zneužívania ochrániť. Mrzí nás, že vás neochránili pred tými, ktorí zneužívali svoju moc," povedala ministerka školstva Michelle McIlveenová obetiam zneužívania, z ktorých 80 bolo prítomných na balkóne pre verejnosť.

Ospravedlnili sa i predstavitelia štyroch hlavných politických strán

Ospravedlnili sa i predstavitelia štyroch hlavných politických strán v Severnom Írsku a cirkevné rády, ktoré detské domovy prevádzkovali. Minister zdravotníctva Robin Swann dodal: "Systematické zneužívanie sa nikdy nemalo stať. Mrzí nás to a urobíme všetko preto, aby sa nikdy nezopakovalo."

Vyšetrovanie odhalilo známky sexuálneho, fyzického a psychického násilia, odmietania a zlého zaobchádzania v rokoch 1922 - 1995 v takmer všetkých preverovaných inštitúciách. Zneužívanie celkovo nahlásilo 493 obetí. Správa z vyšetrovania ostro kritizuje najmä zlyhania polície pri prešetrovaní týchto obvinení a úlohu katolíckej cirkvi pri ochrane páchateľov.

Viac o téme: DetiZneužívanieDetské domovySeverné Írsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu