Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Humanitárne koridory fungovali: Včera stihli evakuovať viac ako 35-tisíc ľudí, uviedol Zelenskyj

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

KYJEV - Približne 35.000 civilistov bolo v stredu evakuovaných z obliehaných ukrajinských miest cez humanitárne koridory. Oznámil to v noci na štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého sa vo štvrtok má otvoriť ešte viac humanitárnych koridorov. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Podľa ukrajinského lídra umožnili tri humanitárne koridory v stredu civilistom odísť z miest Sumy, Enerhodar, ako i z mestečiek nachádzajúcich sa okolo Kyjeva.

Zelenskyj zároveň vyjadril nádej, že evakuácia civilistov z obliehaných miest bude pokračovať aj vo štvrtok, pričom by sa mali otvoriť aj humanitárne koridory vedúce z miest Mariupol, Volnovacha a Izium.      

Modlíme sa za ďalších ľudí

"Modlíme sa za to, aby sme boli schopní evakuovať ľudí z Mariupolu, Volnovachy a Iziumu na bezpečné miesta... Som si istý, že každý Ukrajinec, ktorý vie, že títo ľudia potrebujú pomoc, sa uistí, že o nich bude postarané," uviedol Zelenskyj.

Evakuácia civilistov sa začala po tom, ako sa Moskva a Kyjev v stredu dohodli na otvorení viacerých humanitárnych koridorov.

Agentúra Reuters s odvolaním sa ukrajinské médiá uvádza, že námestník riaditeľa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko uviedol, že celkovo sa na vojnou zmietanej Ukrajine podarilo cez humanitárne koridory evakuovať už približne 48.000 ľudí, pričom väčšinu týchto ľudí evakuovali z mesta Sumy.

Viac o téme: ĽudiaEvakuáciaUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu