Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Česká armáda vyslala na Slovensko vojakov: Budú pomáhať utečencom z Ukrajiny

Na hraniciach už pomáhajú policajti z Českej republiky.
Na hraniciach už pomáhajú policajti z Českej republiky. (Zdroj: Facebook/Ministerstvo vnútra SR)

PRAHA - Česká armáda vyslala na Slovensko vojakov, ktorí vybudujú základňu na poskytovanie humanitárnej pomoci utečencom z Ukrajiny. Potvrdila to hovorkyňa Generálneho štábu Armády Českej republiky (GŠ AČR) Magdalena Dvořáková.

AČR vyslala vojakov zo 14. pluku logistickej podpory na základe žiadosti slovenskej strany. "Keď nás o pomoc požiadal jeden z najbližších spojencov, nebolo treba dlho rozmýšľať. Slovenskej žiadosti sme ihneď vyhoveli a ukázali tak, že sme v rámci NATO jednotní," uviedla ministerka obrany ČR Jana Černochová.

Českí vojaci neďaleko Liptovského Mikuláša postavia tábor s kapacitou 400 osôb, doplnila armáda ČR na sociálnej sieti Twitter. "Slováci nás požiadali o pomoc s utečencami z Ukrajiny. Posielame stovku mužov s kontajnermi, stanmi a ďalším vybavením. Neďaleko Liptovského Mikuláša postavíme humanitárnu základňu pre 400 ľudí. Zatiaľ tam budeme mesiac," napísala AČR na Twitteri.

Tlačové oddelenie ministerstva obrany ČR spresnilo, že dve skupiny armádnych vozidiel vyštartovali z Pardubíc a Lipníka nad Bečvou. Logistický materiál – predovšetkým stany, sociálne kontajnery a elektrocentrály – poskytli zásobovacie prápory z Pardubíc, Lipníka nad Bečvou a Klatov.

Viac o téme: VojaciČeskoArmádaUtečenciUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu