Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Čína obviňuje USA z budovania obrannej aliancie v indo-tichomorskej oblasti

Wang I a Antony Blinken
Wang I a Antony Blinken (Zdroj: SITA/AP Photo/Tiziana Fabi, pool)

PEKING - Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v pondelok obvinil USA z úsilia vytvoriť so svojimi spojencami v indo-tichomorskej oblasti bezpečnostnú alianciu podobnú NATO. Správa bola prevzatá z agentúry DPA.

"Spojené štáty vyjadrujú túžbu pokročiť v oblasti regionálnej spolupráce, no v skutočnosti podnecujú rivalitu," povedal Wang I v pondelok na tlačovej konferencii počas zasadnutia Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov (parlamentu).

V ukrajinskom Charkove ostreľovali bytový dom a univerzitu, poškodili aj ruský konvoj (Zdroj: Profimedia)

USA podľa jeho slov hovoria o návrate k multilateralizmu, no v skutočnosti vytvárajú exkluzívne spolky. "Skutočným cieľom indo-tichomorskej stratégie je založiť indo-tichomorskú verziu NATO," povedal šéf čínskej diplomacie. Wang I v pondelok takisto vyjadril podporu ruskej invázii na Ukrajinu, píše DPA. Čína sa podľa jeho slov bude aj naďalej usilovať pokračovať v strategickom partnerstve s Ruskom. Obe krajiny sú podľa jeho slov "blízkymi susedmi a strategickými partnermi" a ich vzájomné vzťahy označil minister za "jedny z najdôležitejších bilaterálnych vzťahov vo svete".

Viac o téme: ČínaNATOWang I
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu