Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ruskom sa šíri nový symbol podporujúci vojnu a Putina: Vyvoláva spomienky na svastiku nacistického Nemecka

Vybrané obyvateľstvo a obhajovači Putinovho režimu sa v Rusku podstatne radikalizujú. Zobraziť galériu (6)
Vybrané obyvateľstvo a obhajovači Putinovho režimu sa v Rusku podstatne radikalizujú. (Zdroj: Facebook/D.M., O.D, A.C.)

MOSKVA - To, čo sa v týchto dňoch deje na Ukrajine je mimoriadne nepríjemné a pre všetky tamojšie rodiny zdrvujúce. Pocity zúfalstva a strachu o život sú tam teraz na dennom poriadku, no ešte viac alarmujúce je to, čo sa deje v Rusku, ktoré o Ukrajine hovorí, že v nej vládnu nacisti, ktorých treba zvrhnúť. Toto nebezpečné stanovisko prezidenta Vladimira Putina však prichádza do stretu s tým, čo sa deje v jeho vlastnej krajine a viaceré scény z tamojších miest sú až desivo podobné s históriou pred 80 rokmi. Niektorí Rusi sa totiž až radikálne stavajú k podpore ruských vojsk na Ukrajine a našli si už aj nový symbol! Viacerí analytici sa so strachom pýtajú, či je toto nová "svastika".

Viacerí majú z doteraz uverejnených záberov z Ruska husiu kožu. Niektorí Rusi, namiesto toho, aby vojnu na Ukrajine jasne odsúdili a snažili sa o rokovanie o mieri, túto násilnú vojenskú akciu voči susednej krajine ešte verejne podporujú. A majú na to už aj svoj nový symbol - písmeno Z. To po celom Rusku teraz predstavuje akúsi podporu ozbrojených zložiek na Ukrajine počas vojny.

Po sociálnych sieťach dokonca koluje video hromady ľudí, ktorí skandujú rôzne heslá na podporu ruských vojakov na Ukrajine. Všetci majú pritom na tričkách symbol Z.

VIDEO Sfanatizovaný dav podporuje Putinove kroky na Ukrajine:

Rusi sa pri podpore vojsk na Ukrajine čoraz viac radikalizujú, mrazivé zábery pripomínajú desivú históriu (Zdroj: Facebook/D.M.)

Do tvaru skloňovaného Z sa usporiadali viacerí podporovatelia Putina či dokonca choré deti

V týchto chvíľach nie je jednoduché a presne zadefinovať, čo tento nový symbol Z znamená, no viaceré zábery svedčia o tom, že v Rusku to začína pomaly vyzerať ako za čias nacistického Nemecka počas druhej svetovej vojny.

Do tvaru písmena Z sa zhromažďujú na fotografiách viacerí podporovatelia Putina, a dokonca do toho zatiahli aj športové kluby.

Ruskom sa šíri nový
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/O.D.)

Vyšité písmeno Z mal dokonca na hrudi vyšité aj ruský gymnasta Ivan Kuliak počas včerajšieho svetového pohára v Dohe. Paradoxné na celom symbole Z je fakt, že azbuka písmeno Z vyjadruje skôr ako v našej latinke číslicu 3.

 

Russian gymnast Ivan Kuliak wore 'Z' symbol at the World Cup in Doha yesterday to show his support for the war in...

Posted by Maksym Savanevskyi on Sunday, March 6, 2022

Pohľad, ktorý však už dosť trhá srdce je až ten nasledujúci. Smrteľné choré deti sa v hospici v ruskej Kazani tiež zhromaždili do tvaru Z na podporu vojenskej okupácie na Ukrajine.

Keď tieto zábery videla štátna tajomníčka ministerstva zahraničia Ukrajiny Emine Džaparová, skonštatovala len to, že ruská propaganda netuší nič o svedomí.

Písmeno Z sa neštíti ani ruskej poslankyni

Otázny symbol na podporu vojny sa šíri už dokonca aj medzi ruskými poslancami a výnimkou nie je ani predstaviteľka Ruskej dumy Maria Butina. Tá na svojom Instagrame v posledných dňoch prakticky neuverejňuje nič iné, ako podporu Putinových vojsk na Ukrajine so spomínaným symbolom. Butina mala dokonca v minulosti opletačky v Amerike, kde ju na 18 mesiacov odsúdili za to, že bola vraj "ruskou agentkou“. Po prepustení bola zvolená za predstaviteľku Ruskej dumy.

Ruskom sa šíri nový
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Instagram/Maria Butina)

Ako vznikol symbol?

Mnohí čitatelia a ľudia, ktorí vojnu sledujú už od samého začiatku si mohli všimnúť písmená Z už na ruských tankoch, ktoré boli na fronte. Ich označovanie bolo ale v tom momente chápané ako znak odlíšenia od nepriateľských vojsk pre ostatné jednotky. Objavovali sa dokonca aj symboly V či O.

Ruskom sa šíri nový
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter/Reuter, TASR/AP)

Niektorí dokonca začali označovať ruskú inváziu ako "Operáciu Z". Ruské ministerstvo zas na sociálnej sieti náznakom prezradilo, či mystické Z znamená. Niektorí Z spájajú s frázou "Za pabedu", čo z ruštiny znamená "Na víťazstvo". Tento výraz sa pritom používal ešte za čias druhej svetovej vojny, keď Červená armáda označovala svoje víťazstvo.

Podobnosť s históriou je až desivá

Fanatické davy, ktoré vítali jediného lídra celej krajiny nie sú ničím novým a konkrétne symboly na podporu vojny tiež nie sú ničím novým. Za čias Adolfa Hitlera to bol a svastika a nacistický pozdrav a sfanatizované davy, ktoré svojho lídra slepo uctievali, aj keď celú krajinu viedol do krachu a úpadku. Všetko toto spolu s porovnaním fotografií spred 80 rokov a tými terajšími vytvára až nepríjemnú podobnosť s tým, čo sa v dnešnom Rusku u niektorých ľudí deje.

Ruskom sa šíri nový
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock)

Ruskom sa šíri nový
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: RuskoVojna na UkrajineSymbol Z
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu