Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MIMORIADNE Tretie kolo mierových rokovaní sa skončilo: Na čom sa dohodli?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP)

MINSK - Ukrajinská delegácia pricestovala do Bieloruska na tretie kolo mierových rokovaní s Ruskom. S odvolaním sa na správy ruských médií o tom informovala agentúra AFP a televízia Sky News.

Aktualizované o 21:46

Hlavný vyjednávač ruskej delegácie na mierových rokovaniach s Ukrajinou Vladimir Medinskij očakáva, že takzvané humanitárne koridory na Ukrajine začnú fungovať od utorka. Medinskij sa takto podľa agentúry AP vyjadril po tom, ako sa v pondelok večer skončilo v Bielorusku tretie kolo rokovaní s Ukrajinou. 

Aktualizované o 19:39

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak uviedol, že obe strany budú v rozhovoroch o prímerí pokračovať.

Aktualizované o 19:11

V Bielorusku sa dnes skončilo tretie kolo rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou o ukončení bojov na Ukrajine, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na ruské veľvyslanectvo v Minsku. Strany rokovali podľa TASS približne tri hodiny. Podľa Kyjeva rozhovory nepriniesli výrazný posun k zlepšeniu situácie, čiastkový pozitívny vývoj nastal iba ohľadom humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov, uviedla agentúra Reuters.

Aktualizované 17:02

Členovia ukrajinskej delegácie, námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Mykola Tochyckyj (vľavo), ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov (druhý zľava), šéf ukrajinského parlamentného klubu vládnucej strany Sluha ľudu Davyd Arachamija (tretí zľava) , poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak (štvrtý zľava), členovia ruskej delegácie - ruský veľvyslanec v Bielorusku Boris Gryzlov (piaty sprava),  poslanec ruskej štátnej Dumy Leonid Sluckij (štvrtý sprava), hlavný vyjednávač a poradca ruského prezidenta Vladimira Putina Vladimir Medinskij (tretí sprava), námestník ruského ministra obrany Alexander Fomin (druhý sprava) a námestník ruského ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko.

MIMORIADNE Tretie kolo mierových
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP)

Aktualizované 16:26

Z tretieho stretnutia ohľadom mierových rokovaní už bola zverejnená prvá fotografia. Začalo sa tretie kolo mierových rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním sa na bieloruské médiá. Rozhovory prebiehajú na bieloruskej strane Bielovežského pralesa - národného parku ležiaceho pri poľsko-bieloruských hraniciach.

"Ukrajinská delegácia pricestovala dvoma vrtuľníkmi do Bielovežského pralesa (národného parku ležiaceho pri poľsko-bieloruských hraniciach) na rozhovory s Ruskom," cituje AFP zo správy ruských štátnych médií. Rokovania by sa podľa bieloruských médií, na ktoré sa odvoláva Sky News, mali začať o 15.00 h SEČ. Ruská strana na ne podľa medializovaných správ dorazila už predpoludním.

Na druhom kole rokovaní, ktoré sa konalo vo štvrtok, sa obe strany dohodli na otvorení humanitárnych koridorov. Tie mali umožniť civilistom opustiť niektoré oblasti bojov. Rusko v pondelok oznámilo, že otvára koridory vo viacerých ukrajinských mestách a pozastavuje paľbu. Niektoré koridory však vedú do Bieloruska alebo Ruska, čo Ukrajina označila za "nemorálne". 

Viac o téme: RuskoBieloruskoUkrajinaMierové rokovaniaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu