Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VOJNA NA UKRAJINE Britská rozviedka odhalila, na aké ciele sa zameriavajú Rusi pri útokoch!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda, Press Service of National Nuclear Energy Generation Company Energoatom)

LONDÝN/KYJEV - Ruské jednotky sa na Ukrajine zameriavajú na obývané oblasti, ich postup ale spomaľuje silný ukrajinský odpor. Vyplýva to z novej správy britskej vojenskej rozviedky, ktorú dnes zverejnilo tamojšie ministerstvo obrany.

"Rozsah a sila ukrajinského odporu Rusko neustále prekvapuje," uvádza správa. Rusko na to "zareagovalo tým, že sa na mnohých miestach zameralo na obývané oblasti, napríklad Charkov, Černihiv a Mariupoľ," píše sa v správe britskej rozviedky. Podľa nej tak chce najskôr zlomiť ukrajinskú morálku. 

Podobnú taktiku podľa Británie Rusi použili aj v Čečensku v roku 1999 a v Sýrii v roku 2016, kedy rovnako ako teraz oblasti ostreľovali zo zeme i vzduchu. Rusko opakovane poprelo, že by cieľom jeho útokov boli civilné oblasti. Rozviedka dodáva, že ruský postup taktiež spomaľuje fakt, že sa Ukrajinci zamerali aj na zásobovacie trasy Rusov. 

Ukrajinci stoja v rade na základné potreby v meste pod ruským obliehaním na južnom pobreží (Zdroj: profimedia.sk)

Britský premiér Boris Johnson medzitým vyzval svetových vodcov, aby sa pripojili k šesťbodovému plánu reakcie na ruskú inváziu na Ukrajine, ktorý Londýn predstavil. Plán zahŕňa okrem iného humanitárnu pomoc Ukrajincom, podporu ich sebaobrany, ale i maximálny ekonomický tlak na Moskvu. Ako Johnson uviedol v sobotu, invázia ruského prezidenta Vladimira Putina musí zlyhať a musí sa na ňu pozerať ako na neúspešnú. "Nestačí len vyjadrovať podporu pravidlám vyplývajúcim z medzinárodného práva, musíme tento medzinárodný poriadok brániť proti neustálym pokusom prepisovať jeho pravidlá vojenskou silou," uviedol britský premiér vo svojom vyhlásení. 

Johnsona čaká v pondelok rokovanie s premiérmi Kanady a Holandska, potom bude v utorok hostiť aj zástupcov Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska, čiže štátov, kam mieri najviac ukrajinských utečencov. 

Viac o téme: RozviedkaRuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu