Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Starenka pocítila Putinov hnev: Prežila blokádu Leningradu, teraz ju zatkli na mierovom proteste

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter)

PETROHRAD – Iba včera sme vám priniesli informácie o tom, že ruská polícia predviedla na policajnú stanicu dve ženy spoločne s deťmi, ktoré sa vybrali položiť kvety pred ukrajinskú ambasádu v Moskve. Teraz je tu ďalší smutný pohľad na zatýkanie – ruskí policajti sa totiž zamerali na starenku, pamätajúcu si ešte hrôzy 2. svetovej vojny.

Žena, ktorú mala polícia „zobrať“ počas protestu v Petrohrade je 77-ročná Jelena Osipovová. Tá podľa médií vyšla do ulíc protestovať proti napadnutia Ukrajiny už 27. februára a už vtedy ju mala odviesť polícia. Včera sa tak malo stať znova.

Na protivojnových protestoch v Petrohrade zadržali ďalších ľudí, vrátane 77-ročnej aktivistky (Zdroj: Profimedia)

Starenka opäť vyšla protestovať vyzbrojená ručne zhotovenými protivojnovými a protinukleárnymi plagátmi. Tie kľudne držala v ruke, okolo nej sa nachádzali dav ľudí skandujúci „NIE VOJNE.“ V tom k nej pristúpili dvaja policajti, žene niečo hovorili a následne ju odviedli.

Mediálne je pritom starenka známa najmä ako aktivistka a umelkyňa, ktorá prežila 900-dňovú blokádu Leningradu (dnešný Petrohrad, pozn. red.). Ide o jedno z najkrvavejších obliehaní v histórii a radí sa medzi kľúčové bitky 2. svetovej vojny s viac ako milión obeťami.

Starenka pocítila Putinov hnev:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter)

V stredu počas protivojnových protestov zadržala polícia podľa oficiálnych informácií v 34 ruských mestách celkovo 782 ľudí. Najviac ľudí zadržali pritom práve v druhom najväčšom ruskom meste Petrohrad. V ruskej metropole Moskva zadržali v stredu bezpečnostné zložky 305 ľudí.

Od minulého štvrtka (24. februára), keď sa začala ruská invázia na Ukrajinu, zadržali v Rusku na protivojnových protestoch už celkovo 7 615 ľudí.

Viac o téme: ZatýkanieAktivistkaProtesPetrohradVojna na UkrajineJelena Osipovová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu