Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Britský expert odhadol veľkosť ruskej armády na Ukrajine: Kremeľ poslal do boja veľké množstvo vojakov

Kolóna ruských vojakov smeruje na Kyjev Zobraziť galériu (3)
Kolóna ruských vojakov smeruje na Kyjev (Zdroj: SITA/Satellite image 2022 Maxar Technologies via AP)

LONDÝN - Na Ukrajine je podľa britského vojenského experta nasadených už 75 percent ozbrojených síl Ruska. Jack Watling, výskumný pracovník a odborník na pozemné vojenské operácie a vojenskú vedu z britského Kráľovského inštitútu obranných a bezpečnostných štúdií (RUSI) to povedal v utorok v relácii Today na rozhlasovej stanici BBC Radio 4.

Rusko tak podľa jeho slov výrazne zvýšilo nasadenosť svojej armády na Ukrajine, z pôvodných približne 40 percent na začiatku invázie. Zhodný údaj, teda až 75-percentnú aktuálnu nasadenosť ruskej armády, uvádza aj nemenovaný vysoký predstaviteľ americkej obrany.

Watling zároveň povedal, že veľký počet ruských vojakov postupuje z juhu Bieloruska a začínajú si vytvárať podmienky na to, aby moholi zaútočiť na Kyjev.

Rusko použilo aj salvové raketomety

Britský expert tiež uviedol, že pri pondelňajšom ostreľovaní Charkova boli použité salvové raketomety vystreľujúce do oblasti veľké množstvo neriadených rakiet. Podľa jeho slov zároveň existujú dôkazy, že niektoré z nich obsahovali kazetovú muníciu.

Britský expert odhadol veľkosť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie (SES, DSNS))

Watling dodal, že ukrajinská armáda už neoperuje v tzv. vojenských formáciách, ale momentálne zostáva na pomerne pevne ukotvených obranných pozíciách a jej pôsobenie je čoraz viac súčasťou operácií vykonávaných spolu s územnou obranou a s dobrovoľníckymi silami.

Pentagon sa zhoduje s týmito číslami

Americké ministerstvo obrany odhaduje, že Rusko už má na území Ukrajiny 75 percent z tých vojakov, ktorých šéf Kremľa Vladimir Putin vyčlenil na inváziu. TASR o tom informovala na základe tlačovej správy ministerstva obrany USA.

Webový portál britskej televízie BBC v utorok nesprávne pochopil informáciu od britského vojenského experta, ktorý tiež hovoril o rovnakom percentuálnom počte, avšak BBC neuviedla, že ide o 75 percent z mužov vyčlenených na inváziu.

"Pred (ruskou) inváziou analytici odhadovali, že Rusko malo pozdĺž svojich hraníc s Ukrajinou a taktiež v Bielorusku viac ako 160.000 vojakov. Ak je odhad, ktorý hovorí o 75-percentách, správny, tak sa na invázii (na Ukrajine) zúčastňuje 120.000 ruských vojakov," uviedol Pentagón.

Britský expert odhadol veľkosť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Andrew Marienko)

Podľa analytikov amerického ministerstva obrany ukrajinské pozemné sily spomalili ruský postup na hlavné mesto Kyjev a druhé najväčšie mesto Charkov. Nemenovaný predstaviteľ Pentagónu opäť potvrdil domnienku, že hlavným vojenským cieľom Ruska je zrejme obsadenie Kyjeva.

"Rusku sa doteraz nepodarilo dosiahnuť vzdušnú prevahu nad Ukrajinou. Ukrajinská protivzdušná obrana zostáva životaschopná, pokiaľ ide o lietadlá aj systémy protiraketovej obrany," uviedol v tlačovej správe Pentagón.

Viac o téme: ExpertVojaciArmádaInváziaRuskoUkrajinaJack Watling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu