Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Odvrátená tvár Putinovej vojny: Mladí ruskí vojaci o Putinových zverstvách! Sú bez jedla a vody, o vojne nevedeli

(Zdroj: FB/Олег Синєгубов)

KYJEV - Poslal ich na špeciálne cvičenie, nakoniec išli do tvrdého boja. Reč je o mladých ruských vojakov, ktorých ich prezident Vladimir Putin poslal na bielorusko-ukrajinské hranice bojovať vo vojne. Mladí vojaci sú však vystrašení a o plánoch Putina nemali vôbec žiadne informácie. Ukrajinským vojakom sa vzdávajú bez boja a hovoria o zverstvách, ktoré im Putin robí.

Archívne VIDEO Takto vyzerá hlavné mesto Ukrajiny Kyjev po nočnom bombardovaní

Takto vyzerá hlavné mesto Ukrajiny Kyjev po nočnom bombardovaní (Zdroj: Twitter/NEXTA)

V noci zo stredy na štvrtok sa na Ukrajine začala vojna medzi našimi východnými susedmi a Ruskom. Odvtedy ubehli tri dni a aktuálne prebieha štvrtý deň bojov o strategické mestá, najmä hlavné mesto Kyjev a druhé najväčšie mesto Charkov.

Na Ukrajine platí všeobecná mobilizácia, podľa ktorej musia všetci muži vo veku od 18 do 60 rokov ostať v krajine a narukovať. Na sociálnej sieti Twitter sú vo veľkom zdieľané príbehy mladých Ukrajincov, ktorí bez akýchkoľvek skúseností išli do boja, aby ochránili svoju krajinu. 

Avšak, rovnako sú zdieľané aj príbehy mladých Rusov, ktorí absolútne netušili, že idú do vojny. Častokrát ledva dospelí mladí muži sú zajatí ukrajinskými vojakmi, ktorí následne vyrozprávajú ich príbehy. Údajne absolútne netušili, že idú do vojny, pôvodne mali informácie len o špeciálnom cvičení na ukrajinsko-bieloruských hraniciach. Následne však museli čeliť trpkej realite. Podľa ich slov Ukrajincov zabíjať nechcú a ak ich zajmú, vzdajú sa bez boja.

Sú to len bezradné deti

Na Twitteri je mnoho videí, ktoré znázorňujú mladých ruských vojakov zajatých ukrajinskou armádou. Jedna skupina bola zajatá v Charkove. "Tieto absolútne bezradné deti si mysleli, že idú na tréning, no poslali ich na #Ukrajinu. Majú strach a chcú ísť domov," napísali. "Noví vojnoví zajatci. Je ich stále viac," píše sa pri ďalšom videu. 

O vojne sme nemali informácie

Všetci zajatí mladí ruskí vojaci sa však zhodujú na jednom - o vojne nemali žiadne informácie a mysleli si, že ich Putin na ukrajinsko-bieloruské hranice posiela len na cvičenie. "Putin obetuje synov ruských matiek pre svoje predstavy o moci," konštatovali vojaci. Mnohí ukrajinskí vojaci sú na okupantov nepríjemní, nadávajú im. Tí však neoponujú. Napriek tomu im ukrajinskí vojaci dovolia zavolať rodičom, ktorí nemajú o nich, ani o vojne absolútne žiadne informácie. Pravidelne sú zo slov svojich synov zhrození.  

Vyčerpaní, nemajú spojenie s vedením, nemajú jedlo ani vodu...

Podľa Olega Sinegubova, predsedu oblastnej rady v ukrajinskom Charkove, boli takýmto spôsobom zajaté desiatky ruských vojakov. "Zajatí ruskí bojovníci hovoria o úplnom vyčerpaní a demoralizácii, nemajú spojenie s centrálnym velením, nerozumejú a nepoznajú ich ďalšie kroky. Od začiatku útoku na Ukrajinu nedostávajú jedlo a vodu, technika nemá zásoby paliva," upozornil Sinegubov. 

Ruskí bojovníci odchádzajú zo svojich pozícií a sa snažia skryť medzi civilistami, prosia ľudí o oblečenie a jedlo. Pretože "doma" ich nikto údajne nečaká. Sinegubov okrem toho upozornil obyvateľov Charkova, aby neotvárali cudzím ľuďom. "Sme silní, jednotní, na našej zemi a nevzdáme sa! Sláva Ukrajine!" uzavrel. 

 

У Харкові Збройним Силам України здалися в полон десятки російських бійців. Російські бійці, яких взяли в полон, ...

Posted by Олег Синєгубов on Sunday, February 27, 2022
Viac o téme: VojaciVojnaVladimir PutinVojna na UkrajineMladí ruskí vojaciŠpeciálne vojenské cvičenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu