Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

RUSKÁ INVÁZIA Ukrajina uzatvorila vzdušný priestor: Civilné lietadlá sa vracajú naspäť!

Ukrajina uzavrela vzdušný priestor Zobraziť galériu (2)
Ukrajina uzavrela vzdušný priestor (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajina uzavrela svoj vzdušný priestor pre všetky civilné lety. Ešte predtým boli uzavreté letiská v mestách Dnipro, Charkov a Záporožie. Lety z Poľska do Kyjeva a Záporožia sa po štarte vracajú späť, lietadlo z Varšavy do Kyjeva ani nevstúpilo nad Ukrajinu.

Ukrajinci s batožinou a osobnými vecami hromadne opúšťajú Kyjev (Zdroj: profimedia.sk)

Svet sa zobudil do pochmúrneho rána. Rusko spustilo inváziu na Ukrajinu a v krajine sa ozývajú výbuchy a streľba. Niektoré dokonca len niekoľko kilometrov od slovenských hraníc. Všetko sa to začalo približne o 5:00, kedy bola štátna hranica medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou a tiež s Bieloruskou republikou napadnutá ruskými jednotkami, ktoré boli podporované Bieloruskom.

Tieto závery uviedla pohraničná stráž. Podľa och ďalších slov sa útočí v oblastiach Luhansk, Sumy, Charkov, Černigov a Žitomír. Útočí sa cez delostrelectvo, používa sa tiež ťažká technika a ručné zbrane sú zamerané na pohraničné jednotky, pohraničné hliadky a kontrolné stanovištia "Útok ide aj zo strany autonómnej republiky Krym,“ uviedla tamojšia služba. Ukrajina podľa všetkého paľbu opätuje.

Ukrajina uzavrela vzdušný priestor
Zobraziť galériu (2)
Ukrajina uzavrela vzdušný priestor  (Zdroj: SITA)

Ukrajina uzavrela vzdušný priestor

Krajina uzavrela aj vzdušný priestor pre všetky civilné lety. Lietadlá sa vracajú naspäť. "Malé turbovrtuľové lietadlo hádzanárskeho klubu sa 11 minút pred pristátím v Záporoží otočilo a práve tankuje v Kyjeve. Zakrátko sa rozhodne, ci bude môcť opustiť vzdušný priestor, alebo z bezpečnostných dôvodov už vôbec nevzlietne: uvidí sa v najbližších minútach. Oba východné ukrajinské sektory sú definitívne prázdne. Ruský vzdušný priestor sa v priebehu ostatných hodín tiež zásadne zmenil. Ešte včera večer lietali pravidelné linky pozdĺž hranice Ukrajiny, tesne vedľa vzbúreneckých “republík”, ponad Novošachtinsk a Rostov na Done, aktuálne sú už všetky lety vo vzdialenosti viac ako 200 kilometrov na východ od hraníc, úplne mimo obvyklých koridorov," napísal na sociálnej sieti bloger Radovan Bránik.

Viac o téme: LetectvoVzdušný priestorUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu