Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Zúfalosť Ukrajincov na niekoľkých záberoch: Ľudia sa prebúdzajú na stanici metra, vojna ako krutá realita!

Ľudia sa skrývajú na stanici metra.
Ľudia sa skrývajú na stanici metra. (Zdroj: TASR/AP Photo/Emilio Morenatti, Zoya Shu)

KYJEV - Svet momentálne zažíva neuveriteľné časy. Už vyše 70 rokov sme žili v stave, kedy sme ani nepomysleli na veľký ozbrojený konflikt a už vôbec nie v tak bezprostrednej blízkosti EÚ. Realita je však krutá a udalosti, ktoré sa začali včera na Ukrajine nás definitívne presvedčili, že vojna je bližšie, ako kedykoľvek predtým. Dnešné drsne ráno odhalili aj fotografie zo staníc kyjevského metra, kde sa ľudia ukrývajú pred bombovými a raketovými útokmi a situácia je mimoriadne vážna. Z týchto obrázkov však ide strach a zúfalosť.

Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Klyčko vo štvrtok vyhlásil, že v čase od 22.00 h do 07.00 h miestneho času (21.00 – 06.00 h SEČ) bude v platnosti zákaz vychádzania a nebude premávať ani mestská verejná doprava. Ide o reakciu na rozsiahlu vojenskú inváziu Ruska na Ukrajinu, ktorá sa začala vo štvrtok v skorých ranných hodinách. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popoludní oznámil, že ruská armáda ovládla vojenské letisko neďaleko metropoly Kyjev. Klyčko dodal, že stanice metra, ktoré slúžia ako núdzové kryty, zostanú po celý čas otvorené.

Prebúdzanie sa na stanici metra

Tieto vchody sú otvorené aj v týchto hodinách, keď sa na stanici prebúdzajú do ďalšieho drsného dňa mnohí civilisti z Kyjeva. Ich spánok a prebúdzanie sa ráno je odteraz v priestoroch stanice metra, kde je teraz podľa všetkého najmenšie riziko zranenia sa v dôsledku bombardovania.

Fotografie z dnešného rána poskytla na sociálnej sieti novinárka Kristina Berdynskykhová zo servera HB, ktorá zachytila autentické zábery na stanici metra po siedmej hodine rannej. Fotografie boli vraj zachytené po ohlásení signálu leteckej hrozby v Kyjeve.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pritom vo štvrtok na území Ukrajiny už vyhlásil všeobecnú mobilizáciu. V dokumente sa ďalej uvádza, že mobilizácia záložníkov a brancov bude v platnosti 90 dní. V priestoroch metra na fotografiách je však možné vidieť ľudí oboch pohlaví.

Viac o téme: MetroVojnaRuskoUkrajinaKyjev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu