Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Podľa Bidena je nebezpečenstvo ruskej invázie na Ukrajinu veľmi vysoké

Americký prezident Joe Biden počas prejavu k národu o situácii v Rusku a na Ukrajine Zobraziť galériu (2)
Americký prezident Joe Biden počas prejavu k národu o situácii v Rusku a na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Nebezpečenstvo ruskej invázie na Ukrajinu je veľmi vysoké. Povedal to dnes americký prezident Joe Biden pred odletom do amerického štátu Ohio.

Všetko podľa neho nasvedčuje tomu, že Rusko je pripravené do susednej krajiny vpadnúť. Šéf Bieleho domu podľa agentúry Reuters tiež poukázal na informácie, podľa ktorých Rusko vykonáva operácie, ktoré majú pôsobiť ako akcia niekoho iného, a tým si vytvára zámienku na vojenskú akciu.

Americký prezident Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
Americký prezident Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

Podľa Bidena je útok možný v najbližších dňoch. "Všetky indície, ktoré máme, smerujú k tomu, že sú pripravení vstúpiť na Ukrajinu, zaútočiť na Ukrajinu," vyhlásil americký prezident. Po opatrnom optimizme Západu z predchádzajúcich dní dnes opäť zosilneli obavy z reálneho nebezpečenstva ruskej invázie na Ukrajinu, pri hraniciach ktorých Moskva v poslednej dobe nazhromaždila viac ako 100 000 vojakov. Od noci na dnešok sa totiž na východe Ukrajiny ozývala mínometná streľba, z ktorej sa navzájom obviňovali Ukrajina a miestni prerušení separatisti.

Washington už skôr varoval, že Moskva by mohla podobné akcie použiť ako zámienku a ospravedlnenie invázie. Biden povedal, že existujú informácie o operáciách "pod falošnou vlajkou" zo strany Ruska. Podobne ako americký prezident sa dnes vyjadrili aj niektorí európski činitelia. Napríklad britský premiér Boris Johnson dnes označil za takú operáciu útok na škôlku v Luhanskej oblasti. Podľa Johnsona mala táto operácia "diskreditovať Ukrajincov".

"Veľmi sa obávame, že v najbližších niekoľkých dňoch niečo takéto uvidíme viac," citovala britského premiéra agentúra PA. Západné mocnosti navyše tvrdia, že nemajú dôkazy potvrdzujúce pravdivosť tvrdenia Moskvy o začiatku sťahovania vojakov a techniky zo západu Ruska späť na základne.

Viac o téme: NebezpečenstvoUkrajinaJoe BidenRuská invázia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu