Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rusko zašle USA odpoveď na záruky ešte dnes: Je nevyhnutné, aby im občania v oboch krajinách rozumeli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon, Pool)

MOSKVA - Rusko zašle ešte počas štvrtka Spojeným štátom odpoveď na ich návrhy týkajúce sa bezpečnosti v Európe. Oznámil to ruský minister zahraničí Sergej Lavrov na spoločnej tlačovej konferencii so šéfom talianskej diplomacie Luigim di Maiom s tým, že jej obsah bude zverejnený. Informovala o tom agentúra AFP.

"Tento list pošleme americkej strane dnes," povedal Lavrov s tým, že dokument bude odoslaný aj elektronicky a dostupný bude do "niekoľkých hodín". Podľa neho je "absolútne nevyhnutné", aby občania v oboch krajinách vedeli, čo sa konkrétne v odpovedi Moskvy uvádza.

Rusko napriek rozsiahlej vojenskej prítomnosti pri hraniciach s Ukrajinou odmieta, že by plánovalo útok. Vlani v decembri vyzvala Moskva Spojené štáty i NATO, aby jej poskytli rozsiahle bezpečnostné záruky vrátane prísľubu, že NATO sa nebude rozširovať smerom na východ a neumožní členstvo Ukrajine. Moskva takisto Západ žiada, aby sa zaviazal, že nerozmiestni útočné zbrane v blízkosti ruských hraníc.

ruský minister zahraničných vecí Sergev Lavrov a šéf americkej diplomancie Antony Blinken
Zobraziť galériu (2)
ruský minister zahraničných vecí Sergev Lavrov a šéf americkej diplomancie Antony Blinken  (Zdroj: SITA/Saul Loeb/Pool Photo via AP)

Washington vo svojej písomnej odpovedi Moskve odmietol niektoré z hlavných požiadaviek Ruska vrátane zákazu členstva Ukrajiny v NATO. Moskva v reakcii uviedla, že s odpoveďou nie je spokojná, avšak zdôraznila, že v určitých otázkach je možné dosiahnuť pokrok. Hoci Rusko tento týždeň ohlásilo sťahovanie niektorých svojich síl z blízkosti ukrajinských hraníc, podľa Západu o tom neexistujú dôkazy.

Viac o téme: OdpoveďRuskoUSASergej LavrovBezpečnostné záruky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu