Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Blinken sa má na budúci týždeň stretnúť s Lavrovom, ak dovtedy nedôjde k invázii

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken Zobraziť galériu (2)
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken prijal pozvanie na stretnutie so svojím ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom. Schôdzka by sa mala uskutočniť na budúci týždeň v prípade, že dovtedy nedôjde k ruskej invázii na Ukrajinu, informovalo vo štvrtok večer miestneho času ministerstvo zahraničných vecí USA.

Stretnutie prvotne iniciovali Spojené štáty vo viere, že "jedinou zodpovednou cestou, ako riešiť túto krízu je diplomacia a dialóg," uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price, ktorého citovala agentúra AFP. Blinken skôr vo štvrtok informoval, že Lavrovovi zaslal list, v ktorom mu navrhol, aby sa na budúci týždeň stretli v Európe.

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (2)
Sergej Lavrov  (Zdroj: SITA/The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation Press Service via AP, File)

Price večer - odpovedajúc na otázku agentúry TASS - povedal, že ruská strana v reakcii na tento list navrhla niekoľko termínov možnej schôdzky, a to v závere budúceho týždňa. USA podľa jeho slov takýto návrh prijali pod podmienkou, že dovtedy nedôjde k ruskej invázii na Ukrajinu. Hovorca dodal, že ak by Rusko v nasledovných dňoch na Ukrajinu zaútočilo, bol by to jasný signál toho, že to "s diplomaciou nikdy nemyslelo vážne".

Napätie medzi Moskvou a Západom v posledných týždňoch narastá. Rusko zhromaždilo pri svojich hraniciach s Ukrajinou desaťtisíce vojakov a vyvolalo tak obavy medzinárodného spoločenstva z možnej invázie na Ukrajinu. Moskva takéto obvinenia popiera.

Viac o téme: StretnutieRuskoUSASergej LavrovAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu