Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Harrisová povedie americkú delegáciu v Mníchove, stretne sa so Zelenským i inými

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová Zobraziť galériu (2)
Americká viceprezidentka Kamala Harrisová (Zdroj: SITA/Senate Television via AP)

WASHINGTON - Americká viceprezidentka Kamala Harrisová povedie tento víkend americkú delegáciu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Na okraji konferencie sa Harrisová zúčastní na niekoľkých stretnutiach na vysokej úrovni, medzi inými bude rokovať i s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Informovala o tom v noci na štvrtok agentúra AP a televízia CNN. "Viceprezidentka vedie tento rok americkú delegáciu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Je to jasný signál, že zaangažovanosť s našimi spojencami a partnermi je absolútne kritickou súčasťou našej celkovej diplomacie a nášho prístupu k situácii," uviedol nemenový predstaviteľ Bieleho domu pre novinárov.

Americká viceprezidenta sa v piatok má v Mníchove stretnúť najskôr s  generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom a neskôr aj s lídrami pobaltských krajín - Litvy, Lotyšska a Estónska. Počas týchto stretnutí bude Harrisová rokovať o "posledných udalostiach súvisiacich so zhromažďovaním ruských vojsk pri ukrajinských hraniciach", či "ďalšej pripravenosti spojencov NATO posilniť východné krídlo aliancie".

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

Následne v sobotu americká viceprezidenta vystúpi na bezpečnostnej konferencii. Očakáva sa, že vo svojom prejave sa zameria na situáciu okolo Ukrajiny, či na uistenie spojencov USA o záväzku Spojených štátov voči Severoatlantickej aliancii a partnerom.

Po prednesení prejavu sa Harrisová plánuje na okraji konferencie stretnúť s ukrajinským prezidentom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom ale i inými zahraničnými lídrami, ktorí zatiaľ neboli menovaní, uviedol predstaviteľ Bieleho domu. Podľa tohto zdroja má Harrisová na konferencii vyslať signál, že USA preferujú cestu diplomacie pri riešení krízy týkajúcej sa Ukrajiny, avšak zároveň sú pripravené na akúkoľvek ruskú agresiu.

Viac o téme: KonferenciaRuskoUSAUkrajinaMníchovKamala HarrisováVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu