Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

KORONAVÍRUS Vo svete prichádza k uvoľňovaniu: Viaceré krajiny rušia opatrenia

Rakúsky kancelár Karl Nehammer
Rakúsky kancelár Karl Nehammer (Zdroj: TASR/AP)

VIEDEŇ - Rakúsko s účinnosťou od 5. marca zruší takmer všetky protipandemické opatrenia. Na stredajšej tlačovej konferencii to oznámil kancelár Karl Nehammer.

Už od 19. februára sa pravidlo 2G zmení na 3G, čo znamená, že vstup do gastronomických prevádzok, hotelov, na kultúrne podujatia i na pracovisko nebude povolený len pre očkovaných a tých, čo covid prekonali, ale aj pre ľudí s negatívnym výsledkom testu.

V marci sa úplne zruší pravidlo 3G

Táto prechodná fáza potrvá do 5. marca, keď dôjde k úplnému zrušeniu pravidla 3G. Výnimky budú platiť len pri mimoriadne rizikové miesta, ako napríklad nemocnice či ošetrovateľské zariadenia. Pravidlo 3G bude platiť ako podmienka vstupu do Rakúska zo všetkých štátov okrem tých, kde sa šíria nebezpečné varianty vírusu.

Obyvatelia Rakúska nebudú musieť po 5. marci vo väčšine prípadov nosiť respirátory. Tie zostanú zachované napríklad v supermarketoch, v prostriedkoch verejnej dopravy, na úradoch, poštách, v bankách, lekárňach či v nemocniciach. Reštaurácie budú môcť byť od 5. marca otvorené i po polnoci a povolí sa tiež otvorenie barov, diskoték a nočných klubov. Nehammer priblížil uvoľňovanie opatrení po rokovaniach rakúskej vlády, predstaviteľov jednotlivých spolkových krajín a odborníkov krízového koordinačného tímu na boj proti covidu (GECKO).

Švajčiarsko tiež ruší takmer všetky pandemické obmedzenia

Švajčiarska vláda oznámila, že nastali tie správne podmienky pre "rýchle normalizovanie" života na celoštátnej úrovni. Od štvrtka zostane vo Švajčiarsku v platnosti len povinnosť izolácie na päť dní po pozitívnom teste na koronavírus a tiež nosenie rúšok vo verejnej doprave a v zariadeniach zdravotnej starostlivosti. Aj tieto pravidlá však prestanú platiť najneskôr koncom marca.

"Spolková rada (vláda) sa rozhodla zrušiť väčšinu opatrení zavedených na zastavenie pandémie koronavírusu. Rúška a covidové potvrdenia už nebudú požadované pri vstupe do obchodov, reštaurácií, kultúrnych zariadení a ďalších verejných priestorov či na podujatia. Prestáva platiť aj povinnosť nosiť rúško na pracovisku a odporúčanie práce z domu," napísala vláda vo vyhlásení.

Kancelár Scholz ohlásil rozsiahle uvoľňovanie opatrení

Nemecko od 20. marca na základe dohody spolkovej vlády a krajinských kabinetov uvoľní veľkú časť obmedzení súvisiacich s pandémiou koronavírusu, oznámil v stredu kancelár Olaf Scholz. Informovala o tom agentúra DPA.

Ochranné opatrenia ako nosenie rúšok či dodržiavanie odstupu však pravdepodobne zostanú naďalej v platnosti. "Môžeme hľadieť dopredu sebavedomejšie než v predchádzajúcich týždňoch," povedal Scholz v Berlíne po konzultáciách spolkovej vlády s krajinskými kabinetmi. Nemecký kancelár hovoril o "celkom výnimočnom dni" v rámci pandémie. Nemecko podľa neho zvládlo vlnu koronavírusového variantu omikron lepšie než jeho susedné krajiny, pričom jej vrchol je v súčasnosti pravdepodobne dosiahnutý, cituje z jeho vyjadrenia DPA.

Opatreniami, ktoré prijala spolková vláda spolu s krajinskými vládami, sa chránilo zdravie i životy obyvateľov a zabránilo sa tak lockdownu, dodal Scholz. Ako však upozornil, pandémia sa ešte stále neskončila a pri všetkom optimizme je naďalej potrebná opatrnosť. "Mnohí občania to cítia rovnako ako ja: tak nejako sme si po týchto dvoch dlhých rokoch zaslúžili, aby sa to istým spôsobom zlepšilo. Vyzerá to tak, že to práve máme pred sebou," podotkol Scholz.

Viac o téme: OpatreniaRakúskoKoronavírusKarl Nehammer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu