Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nemecko čaká voľba hlavy štátu: Favoritom je úradujúci prezident Steinmeier

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BERLÍN - V Nemecku sa v nedeľu koná voľba hlavy štátu. Očakáva sa, že Spolkové zhromaždenie (Bundesversammlung) zvolí na svojom zasadnutí v Berlíne na druhé päťročné funkčné obdobie súčasného spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Informovala o tom agentúra DPA.

Dlhoročný politik a sociálny demokrat Steinmeier (66) dostal podporu všetkých troch vládnucich strán - sociálnych demokratov z SPD, liberálov z FDP i Zelených. Podporil ho taktiež aj opozičný konzervatívny blok CDU/CSU. Prezidenta v Nemecku volí osobitný orgán, Spolkové zhromaždenie, ktoré je zložené z členov Spolkového snemu a nemeckých občanov s pasívnym volebným právom, ktorých volia jednotlivé krajinské snemy.

Traja protikandidáti

Steinmeier má troch protikandidátov, ktorí nemajú výrazné šance na zvolenie, píše DPA. Strana Ľavica nominovala lekára Gerharda Traberta. Slobodní voliči (FW) si za prezidentskú kandidátku vybrali astrofyzičku Stefanie Gebauerovú a krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) nominovala do boja o prezidentské kreslo člena konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) ekonóma Maxa Otteho. Vedenie CDU Otteho v reakcii na tento krok v utorok vyzvalo, aby zo strany vystúpil, inak bude vylúčený.

Súčasný spolkový prezident v minulosti pôsobil vo vláde bývalej kancelárky Angely Merkelovej na poste ministra zahraničných vecí. Ešte predtým pracoval ako štátny tajomník úradu spolkového kancelára, keď tento post zastával Gerhard Schröder.

Viac o téme: VoľbyPrezidentNemeckoFrank-Walter Steinmeier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu