Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Protest kamionistov ochromil Kanadu: Blokujú hraničné priechody aj núdzovú linku!

(Zdroj: Twitter/RadioGenova)

OTTAWA - To, čo sa začalo ako protest proti opatreniam vodičov nákladných vozidiel, prerástlo do neustále sa zväčšujúceho hnutia. Problémom je samotný premiér Kanady Justin Trudeau, ktorý sa odmieta zapojiť do rozhovorov, aby pre kamionistov zmiernil platné opatrenia.

Pred kanadským parlamentom v Ottawe sa už tretí týždeň pokúšajú kamionisti z tzv. "Konvoja slobody" bojovať proti opatreniam ohľadom očkovania, ktoré schválila miestna vláda, píše The Guardian. Protest trvá od 28. januára. V kamiónoch bývajú celé rodiny s deťmi, ktoré sem cestovali aj tisíce kilometrov. 

Demonštranti zablokovali medzinárodný Most veľvyslancov medzi Detroitom a Windsorom a dva menšie hraničné priechody s USA, čo vyvolalo rastúce obavy z možných ekonomických dopadov. Justin Trudeau, Biely dom a dokonca aj americká únia Teamsters vyzvali na ukončenie protestu. Jeho účastníci však odmietajú ustúpiť, pokým nebudú splnené ich požiadavky, t.j. uvoľnenie opatrení vrátane požadovaného očkovania. Povinné očkovanie je síce v Kanade zrušené, ale to neplatí pre kamionistov, ktorí prichádzajú do krajiny zo zahraničia. 

Obyvatelia nevedeli v noci spať

Situácia sa trochu upokojila. Demonštrácie boli v posledných dňoch pokojnejšie, najmä v noci. Začiatkom tohto týždňa bol vydaný súdny príkaz, ktorý zakazoval používanie sirén na dobu desiatich dní. Hromadnou žalobou si to vydobili miestni obyvatelia, ktorí v noci nevedeli spať. Hluk ale neutíchol, pretože demonštranti namiesto sirén začali nahlas púšťať svoje motory. Jeden z demonštrujúcich kamionistov, Spancer Bautz (24), ktorý sa protestu zúčastňuje od prvého dňa, sa vyjadril, že očkovanie je porušením ľudských práv, pretože delí ľudí na dve skupiny. "Nebudem predstierať, že viem, čo sa deje. Som len dieťa, ktoré vyrastalo celý život na farme v Saskatchewane. Je to však vážne, keď sa začína hovoriť o obmedzovaní ľudí."

Do protestu sa zapojili už aj kanadskí farmári. Do mesta Coutts, ktoré je jeden z najrušnejších vstupných prístavov na hranici medzi Kanadou a Spojenými štátmi, ich prišlo na koňoch vyše tristo. Počas cesty blokovali hlavné príjazdové cesty.

"Populistické hnutia sú notoricky nedôverčivé voči vláde," vyhlásil pedagóg Queens University Amarnath Amarasingam, ktorý sa špecializuje na extrémizmus a sociálne hnutia. "Neveria politikom, médiám, akademikom ani vedcom. Presadzujú názor, že vyššia trieda spoločnosti nikdy nebrala ohľad na pracujúci ľud," dodáva. Predseda vlády odmieta komunikovať ohľadom požiadaviek. Hnutie je ale na druhej strane podporované opozičnými stranami. Konvoj podporil aj bývalý americký prezident Donald Trump. 

Tri možnosti, ako by patová situácia mohla skončiť

Neschopnosť prijať opatrenia na ukončenie protestu viedli k rozporom v kanadskom parlamente. Organizátori do svojich požiadaviek zakomponovali aj odstúpenie premiéra. Vo štvrtok krúžili kamióny okolo ottawského letiska, aby tak upchali dopravu. Demonštranti neustále volajú na číslo 911, aby zablokovali miestne linky. Amarasingam načrtol niekoľko návrhov, ako by sa patová situácia mohla skončiť: tragédiou, násilím alebo možným bojom. "Vyjednávanie sa v tejto chvíli zdá nepravdepodobné," myslí si. 

Viac o téme: ProtestOttawaKamionistiKanadaKonvoj slobody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu