Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kanadská polícia zatkla 11 protestujúcich: Blokovali hraničný priechod do USA

Protesty v Kanade
Protesty v Kanade (Zdroj: SITA/Nicole Osborne/The Canadian Press via AP)

OTTAWA - Kanadská polícia v pondelok oznámila, že zatkla 11 protestujúcich, ktorí mali "tajnú skrýš strelných zbraní" a blokovali hraničný priechod medzi Kanadou a USA, kde ľudia demonštrujú proti pandemickým obmedzeniam.

Priechod sa nachádza medzi obcou Coutts v kanadskej provincii Alberta a medzi americkým štátom Montana, spresnila tlačová agentúra AFP. Ako uviedla Kráľovská kanadská jazdecká polícia (RCMP), urobila kontroly troch návesov kamiónov, keď sa dozvedela o "malej organizovanej skupine v rámci väčšieho protestu v Coutts..., ktorá mala k dispozícii tajnú skrýš strelných zbraní s veľkým množstvom munície".

"Skupina bola údajne pripravená použiť silu proti policajtom, ak by sa pokúsili prerušiť blokádu," spresnila RCMP. Polícia dodala, že zhabala pušky, ďalšie ručné strelné zbrane, nepriestrelné vesty, mačetu a "veľké množstvo streliva". Zároveň uviedla, že v predchádzajúci deň prekazila pokus veľkého poľnohospodárskeho traktora a ťahača s návesom vraziť do policajného auta.

Protesty v Kanade začali kamionisti

Hraničný priechod medzi kanadskou obcou Coutts a obcou Sweet Grass v americkom štáte Montana je už niekoľko dní blokovaný protestujúcimi ľuďmi, ktorí takto prejavujú solidaritu s demonštráciou v kanadskej metropole Ottawa. Tá už teraz vstupuje do tretieho týždňa trvania.

Demonštrácie začali kanadskí kamionisti – žiadali zrušenie povinného očkovania proti koronavírusu, ktoré je nutné pri návrate z USA. Ich požiadavky však teraz zahŕňajú zrušenie všetkých opatrení proti šíreniu koronavírusu a mnohí protestujúci vyzývajú aj na odchod liberálnej vlády kanadského premiéra Justina Trudeaua.

Viac o téme: ProtestHraničný priechodPolícia USAKanada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu