Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kanada stále ochromená protestami kamionistov: Premiér žiada mimoriadne právomoci pre vládu

Kanadský premiér Justin Trudeau
Kanadský premiér Justin Trudeau (Zdroj: SITA/Adrian Wyld/The Canadian Press via AP)

OTTAWA - Kanadský premiér Justin Trudeau v pondelok požiadal o udelenie mimoriadnych právomoci pre vládu s cieľom ukončiť protesty kamionistov namierené proti pandemickým opatreniam. Informácie sú získané z agentúry AFP.

"Federálna vláda žiada uplatniť zákon o mimoriadnych situáciách s cieľom rozšíriť spôsobilosti provincií a teritórií, aby mohli zakročiť proti blokádam a okupáciám," povedal Trudeau na tlačovej konferencii.

Armáda zatiaľ nasadená nebude

Premiér dodal, že armáda v tomto štádiu vývoja situácie nebude nasadená. Úrady však podľa jeho slov budú môcť zatýkať protestujúcich, zabavovať ich vozidlá s cieľom uvoľniť blokády ulíc a takisto budú môcť zakázať poskytovanie finančnej podpory protestujúcim.

Kanadský parlament zákon o mimoriadnych situáciách schválil v roku 1988. Vláde by mimoriadne právomoci udelil na 30 dní, píše na svojej webovej stránke stanica BBC.

Vláde môžu byť takéto právomoci podľa BBC udelené len v mimoriadnom prípade, najmä v "naliehavej a kritickej situácii", ktorá "vážne ohrozuje životy, zdravie alebo bezpečnosť Kanaďanov".

Kamionisti stále blokujú aj hraničné priechody

Vodiči kamiónov svojimi vozidlami ešte stále blokujú ulice hlavného mesta Ottawa a dva hraničné priechody, pripomína AFP. Demonštrácie začali kanadskí kamionisti 22. januára, keď žiadali zrušenie povinného očkovania proti koronavírusu, ktoré je nutné pri návrate z USA.

Ich požiadavky však teraz zahŕňajú zrušenie všetkých opatrení proti šíreniu koronavírusu a mnohí protestujúci vyzývajú aj na odchod liberálnej vlády kanadského premiéra Trudeaua.

Viac o téme: ProtestyKamionistiKanadaJustin Trudeau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu