Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Izrael reagoval odvetnými útokmi na vystrelenie rakety: Zaútočil na ciele v Sýrii

Izraelskí vojaci pri hraniciach pásma Gazy
Izraelskí vojaci pri hraniciach pásma Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

JERUZALEM - Izraelská armáda oznámila, že v noci na stredu zaútočila na ciele v Sýrii. Reagovala tak na odpálenie protilietadlovej strely zo sýrskeho územia, ktorá spustila poplašné sirény na severe Izraela, informovala agentúra AP.

Raketa vypálená zo Sýrie vybuchla vo vzduchu a nemusela byť zneškodnená izraelským systémom protivzdušnej obrany. Nespôsobila žiadne zranenia ani škody, spustila však sirény v severoizraelskom arabskom meste Umm al-Fahm. Izraelská armáda vo vyhlásení uviedla, že v rámci odvety zaútočila na objekty protivzdušnej obrany v Sýrii vrátane radarov a raketových kompletov.

Izrael útočil raketami typu zem-zem neďaleko hlavného mesta Damask

Sýrska tlačová agentúra SANA informovala, že Izrael útočil raketami typu zem-zem v oblasti neďaleko hlavného mesta Damask. Niektoré z izraelských striel boli podľa agentúry zneškodnené sýrskou protivzdušnou obranou. V dôsledku izraelského útoku zahynul jeden vojak a ďalší piati utrpeli zranenia, pričom došlo aj k materiálnym škodám, uvádza SANA.  

Izraelská armáda podnikla už niekoľko stoviek takýchto útokov

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 tam Izrael pravidelne podniká nálety, ktoré sa väčšinou zameriavajú na pozície vládnych síl a ich spojencov z Iránu a Libanonu. Predpokladá, že izraelská armáda podnikla už niekoľko stoviek takýchto útokov; ona sama sa však k takýmto akciám priznáva len vo veľmi ojedinelých prípadoch a zvyčajne sa k správam o nich vôbec nevyjadruje. Izrael sa svojimi útokmi snaží zabrániť tomu, aby sa susedná Sýria stala baštou jeho úhlavného nepriateľa - Iránu.

Viac o téme: RaketaVystrelenieútok SýriaIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu