Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Belgickí poslanci chcú, aby bol prístup na internet základným ústavným právom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Prístup na internet by sa mal stať základným právom každého obyvateľa Belgicka, ktoré bude zakotvené aj v ústave. Na príslušný návrh flámskej Kresťansko-demokratickej strany (CD&V) v pondelok upozornil internetový denník The Brussels Times.

Strana flámskych konzervatívcov predložila na prerokovanie návrh zákona, ktorý by zaradil prístup k internetu medzi základné  práva garantované v belgickej ústave. O tejto otázke už v priebehu januára rokovala komisia pre revíziu ústavy. Poslanci si vyžiadali ďalšie odborné stanoviská a očakáva sa, že do konca tohto týždňa bude návrh zákona dokončený. "Neschopnosť pracovať s počítačom je nový druh negramotnosti. Internet sa skutočne musí stať základným právom pre všetkých," uviedla flámska ministerka zamestnanosti Hilde Crevitsová na Twitteri.

Pripojenie na internet je drahšie ako v iných európskych krajinách

Belga upozornila, že takmer 10 percent obyvateľov Belgicka nemá v súčasnosti prístup k internetu. V skupine ľudí s nízkym príjmom (menej ako 1200 eur mesačne) tento podiel - podľa údajov Eurostatu - presahuje 30 percent. Čiastočne je to spôsobené tým, že pripojenie na internet je v Belgicku drahšie ako v iných európskych krajinách, v porovnaní so susednými štátmi o zhruba 30 percent. Belgická federálna vláda pripravuje zmeny, ktoré by mali zaistiť internetové pripojenie pre obyvateľov s nižšími príjmami.

Viac o téme: PoslanciInternet PrístupBelgickoústavné právo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu