Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Generálny tajomník NATO: Rusko má v Bielorusku najviac vojakov od konca studenej vojny

Jens Stoltenberg Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

BRUSEL - Rusko má teraz v Bielorusku zhruba 30-tisíc vojakov, uviedol dnes generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Podľa neho je to najviac od konca studenej vojny, informovala agentúra AP.

V čase napätia okolo Ukrajiny sa ruskí vojaci majú zúčastniť na spoločnom cvičení ruskej a bieloruskej armády. Moskva pri hraniciach s Ukrajinou zhromaždila desaťtisíce vojakov a Západ podozrieva Rusko, že sa chystá na územie svojho suseda vpadnúť. To však Moskva popiera. Rusko už v roku 2014 anektovalo ukrajinský Krym a podporuje separatistov na východe Ukrajiny.

"V posledných dňoch sme boli svedkami významného presunu ruských vojenských síl do Bieloruska. Ide o najväčšie nasadenie ruských vojsk (v Bielorusku) od čias studenej vojny," povedal Stoltenberg novinárom v bruselskom sídle NATO.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

Podľa neho ruský vojenský kontingent má v Bielorusku asi 30.000 vojakov, medzi nimi sú aj príslušníci špeciálnych jednotiek. Na území svojho západného suseda presunulo Rusko aj stíhačky, mobilný raketový systém Iskander či systém protivzdušnej obrany S-400.

"Hovoríme teda o širokej škále moderného vojenského potenciálu. To všetko sa spojí s každoročným cvičením ruských jadrových síl, ktoré by sa malo uskutočniť tento mesiac," uviedol Stoltenberg s tým, že Moskva by mala situáciu "deeskalovať". Zopakoval tiež skoršie varovanie Západu, že "akákoľvek ďalšia ruská agresia by mala vážne dopady a vysokú cenu".

NATO nemá v úmysle vyslať na Ukrajinu vojakov v prípade ruskej invázie. Začalo ale posilňovať obranu okolitých členských štátov, najmä pobaltských krajín a Poľska. Plánuje tiež posilniť obranu svojho juhovýchodného krídla, konkrétne Bulharska a Rumunska.

Viac o téme: NATOJens StoltenbergBieloruskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu