Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rusi vytiahli už tradičné plynové eso: Európskej únii hrozí vážna kríza, varuje šéf Ruského inštitútu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Dmitry Lovetsky)

BRUSEL - Európska únia (EÚ) nebude schopná nájsť skutočnú náhradu za ruský plyn, ak sa Moskva rozhodne znížiť alebo zastaviť dodávky, čo spôsobí veľkú energetickú krízu v Európe. Uviedol to prezident Ruského inštitútu pre globálnu ekonomiku a medzinárodné vzťahy Alexander Dynkin pre agentúru TASS v komentári ku správam, že Brusel rokuje o dodávkach plynu s USA, Katarom a Azerbajdžanom pre prípad, že sa Rusko rozhodne obmedziť alebo zastaviť svoje dodávky.

Poznamenal pritom, že USA mali už v minulosti dodať Európe skvapalnený zemný plyn, ale nedodali. Zavedenie európskych sankcií voči Rusku zasiahne v prvom rade európske hospodárstvo, povedal Dynkin. „Ak bude vyhlásené moratórium na nákup uhľovodíkov z Ruska, spôsobí to vážnu krízu v Európskej únii,“ dodal.

Orbán telefonicky konzultoval s generálnym tajomníkom NATO Stoltenbergom

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v pondelok z Moskvy telefonicky konzultoval s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, uviedol pre agentúru MTI Orbánov hovorca Bertalan Havasi. Podľa jeho slov premiér informoval šéfa NATO o tom, že v utorok bude rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Premiér bude rokovať s ruským prezidentom Putinom 

Orbán so Stoltenbergom zhodnotili situáciu na rusko-ukrajinských hraniciach a vyjadrili sa za zníženie napätia a za snahu o riešenie sporov prostredníctvom dialógu. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó dodal, že Orbán už o návšteve Moskvy predtým hovoril aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorého krajina aktuálne predsedá Rade Európskej únie.

Šéf maďarskej diplomacie spresnil, že rokovania s Putinom v utorok sa budú týkať možného rozšírenia dlhodobej zmluvy Maďarska s Ruskom o nákupe zemného plynu, rozšírenia atómovej elektrárne v Paksi, dvojstrannej spolupráce v oblastiach potravinárstva, kozmonautiky, ale aj železničnej a leteckej dopravy.

Viac o téme: PlynAlternatívaRuskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu