Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rusko zaslalo USA odpoveď na návrh o deeskalácii napätia ohľadom Ukrajiny: Rozmiestnili ďalších vojakov

Vladimir Putin Zobraziť galériu (5)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Ruská vláda zaslala v pondelok Spojeným štátom písomnú odpoveď na ich návrh týkajúci sa deeskalácie napätia v súvislosti s Ukrajinou. Informovalo o tom tlačové oddelenie ministerstva zahraničných vecí USA, píše agentúra AFP.

Moskva tak odpovedala na list Washingtonu z minulého týždňa, v ktorom USA reagovali na návrhy dohôd o bezpečnostných zárukách, ktoré Rusko žiadalo. Zástupca tlačového oddelenia rezortu zahraničia obsah odpovede zo strany Moskvy nezverejnil s tým, že "vyjednávať na verejnosti by bolo neproduktívne" a diskusiu o návrhu Ruska nechajú na samotnú Moskvu, uviedla agentúra AP.

Dnes sa uskutoční telefonický rozhovor šéfov diplomacie Ruska a USA 

Spojené štáty odpoveď Ruska obdržali len niekoľko hodín pred tým, ako sa v utorok uskutoční telefonický rozhovor šéfov diplomacie Ruska a USA Sergeja Lavrova a Antonyho Blinkena.

americký minister zahraničných vecí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA - (Olivier Douliery/Pool via AP))

Rusko zverejnilo návrh dohôd o bezpečnostných zárukách

Ruské ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo 17. decembra 2021 návrhy dohôd o bezpečnostných zárukách, ktoré Moskva očakáva od Washingtonu a NATO. Obe dohody – so Spojenými štátmi a členmi Aliancie – zahŕňajú okrem iného prísľub nerozširovania NATO ďalej na východ, vrátane odmietnutia prijatia Ukrajiny do aliancie, ako aj zavedenie obmedzení týkajúcich sa nasadenia útočných zbraní, najmä jadrových. Spojené štáty a NATO odovzdali svoje odpovede na návrhy Ruska 26. januára.

Vojaci na Ukrajine
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

Rusko rozmiestnilo na hraniciach s Ukrajinou ďalších vojakov

Americké ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že Rusko počas uplynulého víkendu znova posilnilo vojenskú prítomnosť na hraniciach s Ukrajinou. Informovala o tom agentúra DPA.

"V priebehu víkendu boli rozmiestnené v Bielorusku a na hraniciach s Ukrajinou ďalšie ruské pozemné jednotky," povedal hovorca Pentagónu John Kirby vo Washingtone. Dodal, že okrem toho USA pozorujú narastajúce aktivity ruských námorných síl v Stredomorí a v Atlantickom oceáne. Nejde však o "nič nepriateľské", povedal Kirby. Zároveň ale poznamenal, že Rusko má viac plavidiel, vykonáva cvičenia na mori a jednoznačne pracuje na zlepšovaní svojich schopností.

Rusko zaslalo USA odpoveď
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andriy Dubchak)

Jednou z možností je nasadenie vojakov

V súvislosti s vyjadrením prezidenta Joea Bidena o plánoch na vyslanie dodatočných amerických vojakov do východoeurópskych členských štátov NATO Kirby priblížil, že jednou z možností je nasadenie vojakov, ktorí sa už v Európe nachádzajú namiesto toho, aby tam prileteli jednotky z USA či iných oblastí. V Európe sa bežne - nielen v krízových časoch - nachádzajú desaťtisíce amerických vojakov, pripomína DPA. Kirby nespresnil, kedy ani koľko vojakov by sa mohlo presunúť.

Podľa Bidena nejde zo strany USA o "provokáciu"

Spojené štáty v pondelok oznámili, že uvádzajú 8500 vojakov do stavu "zvýšenej pohotovosti" v dôsledku vývoja súvisiaceho s Ukrajinou. Podľa Bidena nejde zo strany USA o "provokáciu", ale o uistenie spojencov o americkej podpore. Zároveň uistil, že nemá v úmysle vyslať amerických vojakov alebo sily NATO na Ukrajinu.

Americký prezident Joe Biden
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh, File)

Washington žiada, aby Moskva stiahla približne 100.000 ruských vojakov zhromaždených na hraniciach s Ukrajinou. Rusko odmieta tvrdenia, že plánuje inváziu, a naopak žiada, aby členovia Severoatlantickej aliancie (NATO) nerozmiestňovali svoje jednotky vo východnom krídle Aliancie a aby sa Ukrajina nikdy nestala členom NATO.

Viac o téme: VojaciRuskoUSAUkrajinaEskalácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu