Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Pelosiová ohlásila opätovnú kandidatúru

Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová
Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová (Zdroj: TASR/AP Photo/J. Scott Applewhite)

WASHINGTON - Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v utorok oznámila, že bude v novembrových voľbách opäť kandidovať do tejto komory amerického Kongresu. Neuviedla však, či sa mieni znovu uchádzať aj o predsednícku pozíciu, informovala agentúra Reuters. 

V Spojených štátoch sa 8. novembra uskutočnia voľby do Kongresu, ktoré prebehnú pred polovicou funkčného obdobia demokratického prezidenta USA Joea Bidena. Demokrati by v nich mohli prísť o doterajšiu tesnú väčšinu v Snemovni reprezentantov. 

Časť pozorovateľov sa domnievala, že 81-ročná Pelosiová - jedna z najvplyvnejších političiek Demokratickej strany - už v novembrových voľbách kandidovať opäť kandidovať nebude a odíde do politického dôchodku.

Bude sa uchádzať o 19. poslanecký mandát

Pelosiová však v utorok oznámila, že sa mieni v novembri uchádzať už o svoj 19. poslanecký mandát v Snemovni reprezentantov. Svoj tradične demokratický volebný obvod San Francisco tam zastupuje už od roku 1987 a jej znovuzvolenie sa považuje prakticky za isté. 

"Tieto voľby sú kľúčové: v stávke nie je nič menšie než naša demokracia," vysvetlila svoju opätovnú kandidatúru vo videozázname zverejnenom na Twitteri. Podľa vlastných slov sa chce tiež ďalej zasadzovať o zlepšovanie životných podmienok Američanov. 

V hre je aj post šéfky snemovne

Vo svojom vyhlásení neuviedla, či má v úmysle znovu sa usilovať aj o pozíciu šéfky Snemovne, čo je v USA tretia najvyššia volená funkcia po prezidentovi a viceprezidentovi. Pelosiová predsednícku pozíciu zastávala už v rokoch 2007-11 ako vôbec prvá žena na čele Snemovne reprezentantov a aktuálne v nej pôsobí od januára 2019. 

Pred niekoľkými rokmi prisľúbila - v rámci dohody s členmi progresívneho krídla Demokratickej strany - že po vypršaní svojho súčasného predsedníckeho mandátu už na tento post ašpirovať nebude, aby uvoľnila miesto mladším politikom. Jej kancelária sa však v utorok k tejto otázke odmietla vyjadriť.

Viac o téme: KandidatúraUSASnemovňa reprezentantovNancy Pelosiová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu