Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najhorší ÚTOK v USA za posledné roky! Priaznivci Trumpa ovládli Kapitol, štyria mŕtvi, tresty aj samovraždy

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: SITA/AP/Jose Luis Magana, Julio Cortez, John Minchillo, TASR/AP)

WASHINGTON - Išlo o najhorší útok na Kapitol za posledných 200 rokov, aký Spojené štáty zažili. Zomreli štyria ľudia a po udalostiach spáchali ďalší štyri samovraždu. Pred rokom vtrhli priaznivci bývalého prezidenta Donalda Trumpa do budovy počas schôdze oboch komôr. Stovky ľudí ničili všetko, čo im prišlo pod ruku.

Štyri mŕtvi, stovky ranených a následne štyri samovraždy. Zadržaných bolo zhruba 700 ľudí. Nespokojnosť a burcovanie zo strany bývalého prezidenta USA Trumpa mala na svedomí doteraz najhorší útok. 

Nepokojne vypukli počas schôdze oboch komôr

Nepokoje v sídle Kongresu vypukli 6. januára 2021 vo chvíli, keď tam začínala spoločná schôdza oboch komôr Kongresu, ktoré mali formálne potvrdiť výsledky prezidentských volieb z novembra 2020. Vo voľbách doterajší prezident Donald Trump nedokázal obhájiť svoj mandát a víťazom sa stal demokratický kandidát Joe Biden.

Najhorší ÚTOK v USA
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File)

Trump už pred voľbami bez dôkazov tvrdil, že bude dochádzať k podvodom

Trump už pred voľbami bez dôkazov tvrdil, že bude dochádzať k podvodom, čím si chcel podľa mnohých expertov zaistiť možnosť výsledok volieb spochybniť v prípade, že by prehral. To sa potom skutočne stalo a Trump krátko po oznámení prvých výsledkov začal tvrdiť, že sa manipulovalo s hlasmi v niekoľkých kľúčových štátoch, v ktorých ho Biden tesne porazil.

Útok na Kapitol
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File)

Trump potom svoje útoky stupňoval a začal prichádzať s rôznymi spôsobmi, ako narušiť povolebný proces, ktorý je za normálnych okolností iba formalitou a potvrdzuje výsledky z novembrového hlasovania.

Veľká demonštrácia

Na 6. januára zvolali jeho priaznivci do Washingtonu veľkú demonštráciu, na ktorej chceli apelovať na zákonodarcov, aby napadli Bidenovu výhru pri konečnom súčte hlasov voliteľov z jednotlivých štátov. Experti vopred upozorňovali, že Trumpovi republikáni majú vzhľadom na svoje právomoci šancu proces iba zdržať.

Berieme si túto krajinu späť

Demonštranti sa následne vydali k sídlu zákonodarného zboru a niektorí z nich začali násilím prenikať dovnútra, ničiť tamojšie vybavenie a útočiť na prítomných policajtov. Po potýčkach s políciou sa niektorí dostali až do zasadacích sál a kongresmani museli evakuovať a na rokovania sa mohli vrátiť až po niekoľkých hodinách.

Pri protestoch v budove
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Jeden z mužov sa napríklad odfotil v kancelárii šéfky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej, zákonodarca zo Západnej Virgínie Derrick Evans sa napríklad priamo natočil, ako berie sídlo Kongresu útokom. "Berieme si túto krajinu späť, či už sa vám to páči, alebo nie. Dnes je to skúšobné kolo," kričal pri záberoch, v ktorých sa objavil s helmou na hlave.

Posledná predvolebná prezidentská debata
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Julio Cortez)

Zomreli štyri ľudia

V deň incidentu zomreli štyria ľudia, medzi mŕtvymi bola 35-ročná bývalá príslušníčka vojenského letectva a Trumpova stúpenkyňa Ashli ​​Babbittová, zvyšní traja zomreli kvôli náhlym zdravotným príhodám. Jeden člen ochranky Kapitolu potom podľahol svojim zraneniam o deň neskôr. Úrady následne uviedli, že zomrel prirodzenou smrťou.

Asi 140 policajtov utrpelo zranenia a štyria policajti potom v nasledujúcich mesiacoch spáchali samovraždu. Úrady v súvislosti s nepokojmi zadržali asi 700 ľudí. Incident teraz vyšetruje demokratmi riadená komisia v Snemovni reprezentantov. Orgán, v ktorom by boli rovno zastúpené obe hlavné strany, republikáni odmietli.

Násilie odsúdili bývalí americkí prezidenti

Násilie odsúdili bývalí americkí prezidenti George Bush mladší, Bill Clinton a Barack Obama či šéf OSN António Guterres. Britský premiér Boris Johnson označil dianie vo Washingtone za "hanebné", pobúrenie vyjadrila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier dokonca povedal, že dav k násiliu vyburcoval Trump. Niektorí republikáni bezprecedentné udalosti ale bagatelizovali, napríklad tvrdením, že útočníci vyzerali ako normálni turisti.

Po útoku demonštrantov zostali
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Po násilnostiach Trump v prvej reakcii na Twitteri iba apeloval na protest bez násilia, potom nahral video, ktoré zahájil slovami. "Chápem vašu bolesť. Viem, že to bolí. Mali sme voľby, ktoré nám boli ukradnuté." V jednom z príspevkov Trump tiež naznačoval, že násilní demonštranti sú "skvelí vlastenci, s ktorými bolo tak dlho nakladané zle a nespravodlivo", a označil ich za výnimočných. Twitter potom oznámil, že Trumpov účet kvôli "nebezpečiu ďalšieho podnecovania k násilnostiam" natrvalo zablokoval.

Najhorší ÚTOK v USA
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Nathan Howard)

Po udalostiach niekoľkých vládnych činiteľov opustilo administratívu Donalda Trumpa, ďalší odmietajú spolupracovať s vyšetrovacou komisiou. O veci sa teraz vedú súdne spory.

Odsúdili niekoľko aktérov

Odsúdených bolo už niekoľko hlavných aktérov násilností. Doteraz najprísnejší verdikt si minulý mesiac vypočul Robert Palmer, ktorému washingtonská federálna sudkyňa vymerala 63 mesiacov odňatia slobody a ktorý podľa prokuratúry okrem iného na strážcu zákona hodil hasiaci prístroj. Na súde povedal, že sa za svoje počínanie hanbí.

Jacob Chansley
Zobraziť galériu (10)
Jacob Chansley  (Zdroj: SITA/Alexandria Sheriff's Office via AP, File)

Asi najznámejšia tvár nepokojov, "šaman" Jacob Chansley, dostal 41 mesiacov. Snímky, ktoré Chansleyho zachytávajú vo vnútri Kongresu vyzlečeného do pol tela, s kožušinovou čiapkou s rohmi a motívom americkej vlajky na tvári, obleteli vtedy celý svet. Rovnaký rozsudok si v novembri vypočul Scott Fairlamb, ktorý sa priznal k napadnutiu policajta pri budove Kongresu.

Polícia tiež zatkla Jacoba
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Profimedia)

V novodobých dejinách išlo o bezprecedentnú udalosť. Do tej doby bola naposledy budova Kapitolu vo Washingtone obsadená 24. augusta 1814 počas americko-britskej vojny, ktorá vypukla v roku 1812. Vtedy bola budova Kapitola čiastočne vypálená britskými jednotkami a zahynulo niekoľko desiatok ľudí.

Viac o téme: ObeteDonald TrumpKapitolVpád
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu