Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Škody po vlne cunami! Oprava podmorského kábla bude trvať najmenej mesiac, spojenie je stratené

ostrovný štát zasiahla vlna cunami a spôsobila škody
ostrovný štát zasiahla vlna cunami a spôsobila škody (Zdroj: SITA/Tanya White/Northern Advcate/NZME via AP)

WELLINGTON - Podmorský kábel, ktorý spája so zvyškom sveta tichomorský ostrovný štát Tonga zasiahnutý výbuchom sopky a následnými vlnami cunami, budú opravovať najmenej mesiac. V stredu to oznámilo novozélandské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré citovala agentúra AFP.

"Americká káblová spoločnosť avizuje, že oprava káblového spojenia Tongy bude trvať najmenej štyri týždne," uviedol novozélandský rezort diplomacie v rámci poskytovania aktuálnych informácií o katastrofe, ktorá zasiahla súostrovie Tonga a odstrihla ho od zvyšku sveta.

Výbuch sopky prerušil podmorský kábel na dvoch miestach 

Podľa spoločnosti deštruktívny výbuch sopky zrejme spôsobil prerušenie podmorského kábla na dvoch miestach. K jednému prerušeniu kábla prišlo zhruba 37 kilometrov od pobrežia a k druhému v blízkosti sopky, čo sťažuje jeho opravu. Podľa spoločnosti už na miesto z Papuy Novej Guiney vyrazila loď, posádka ktorej bude opravu vykonávať.

Obnovenie medzinárodnej komunikácie môže byť ďaleko

S ostrovným štátom sa od sobotňajšej erupcie sopky podarilo spojiť najmä prostredníctvom satelitných telefónov, ktoré sa zväčša nachádzajú na veľvyslanectvách zahraničných krajín v tongskej metropole Nuku'alofa. Mobilný operátor Digicel sa v súčasnosti snaží obnoviť aspoň základnú lokálnu 2G službu na súostroví, avšak avizoval, že obnovenie medzinárodnej komunikácie môže byť ešte ďaleko.

Vlny cunami v Peru zabili dvoch ľudí 

Sobotňajšia erupcia sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai pri jednom z neobývaných ostrovov Tongy bola taká silná, že ju bolo počuť až na Aljaške. Spôsobila v Tichom oceáne aj vlny cunami, ktoré zaplavili pobrežia od Japonska po Spojené štáty a v Peru zabili dvoch ľudí. Výbuch sopky a po ňom nasledujúce vlny cunami si podľa tongskej vlády vyžiadali tri obete. Tamojšia vláda tieto udalosti označila za "bezprecedentnú katastrofu".

V piatok by mali doraziť dve lode nesúce zásoby

V piatok by na súostrovie Tonga mali doraziť dve novozélandské lode nesúce zásoby určené na pomoc pri zvládnutí katastrofickej situácie. Pôjde o prvé zásoby, ktoré na tento tichomorský ostrovný štát od výbuchu sopky dorazia zo zahraničia, píše agentúra Reuters.

Viac o téme: OpravaCunamiSopkaKábelTonga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu