Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Poľsko vstúpilo do piatej vlny, oznámil minister: Očakávame 60-tisíc prípadov denne

Koronavírus v Poľsku
Koronavírus v Poľsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Omar Marques)

VARŠAVA - Poľsko zažíva piatu vlnu nákazy koronavírusom, oznámil v pondelok minister zdravotníctva Adam Niedzielski. Varoval, že šírenie variantu omikron môže spôsobiť také prudké zvýšenie v denných prípadoch infekcie, aké Poľsko ešte nezaznamenalo. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Denné počty prípadov od začiatku decembra klesali, ale najväčší východný člen Európskej únie si po štvrtej vlne pandémie vydýchol len málo - pravidelne hlási vyše 10.000 nových infekcií denne, pričom tempo očkovania je pomalé a verejný život obmedzený iba do určitej miery.

Obrovský nárast nových prípadov

"Predpovedáme, že vrchol infekcií nastane v polovici februára a na tomto vrchole budeme mať približne 60.000 prípadov denne," uviedol na tlačovej konferencii Niedzielski. Najvyšší počet denných prípadov infekcie zaznamenaný od začiatku pandémie bol 1. apríla 2021, keď ich hlásili 35.251. Minister dodal, že očakáva, že údaje zverejnené v utorok ukážu viac ako 20.000 denných prípadov.

V piatok 14. januára odstúpilo 13 zo 17 členov poľskej zdravotníckej rady, ktorá radí premiérovi v pandémii koronavírusu. Experti, ktorí odstúpili, odsúdili nedostatočný vplyv vedy na politiku. Kritizovali, že ich odporúčania sa neuplatňovali v praxi a neuspokojivá spolupráca s vládou ich vyčerpávala.

Niedzielski povedal, že sa snažil odstupujúcich členov rady prehovoriť, aby pokračovali v práci v tomto orgáne, ale bez úspechu. Minister dodal, že vznikne nový poradný orgán, ktorý bude mať odlišnú podobu - bude pozostávať zo širšej škály odborníkov, ktorí budú pomáhať a radiť premiérovi. Okrem lekárov v ňom budú napríklad aj ekonómovia a sociológovia, píše agentúra PAP. Krajina s približne 38 miliónmi obyvateľov doteraz hlásila 4.323.482 prípadov nákazy koronavírusom a 102.309 úmrtí, pripomenula agentúra Reuters.

Viac o téme: PoľskoKoronavírusPiata vlnaOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu